Izložba tkanica “Provuci/protegni” Biserke Vranić u galeriji HUIU

Izložba tkanica “Provuci/protegni” Biserke Vranić bit će otvorena u četvrtak, 21. studenog u 20 sati u pulskoj galeriji HUIU.

Biserka Vranić, koja djeluje pod nazivom „BIBA ručno tkanje“, predstavlja se izložbom tkanica „Provuci/protegni“. Tkanice istkane od odbačenih traka, kojima je sudbina već bila zapečaćena, dobile su novi oblik života karakterističnog potpisa vrhunske poznavateljice tehnika tkanja. Tkanice koje svojom veličinom, reljefom i zanimljivim odsjajem dvobojnog tkanja mogu preuzeti ulogu dekorativnih tapeta kao i umjetničke instalacije pružaju jednu novu dimenziju i doživljaj u prostoru u kojem ih autorica postavlja. Uz tkanice Biserka će izložiti tkane šalove od prirodnih materijala kao što su pamuk i vuna.

“Pod nazivom BIBA TKANJE, prepliće se priča o tradicionalnom i suvremenom tkanju s autorskim pristupom, vođenim rukom i idejom Biserke Vranić, pulske kreativke i „tkalje s dušom“. Tradicionalnu tehniku i vještinu tkanja na tkalačkom stanu nitima prirodnih materijala, autorica nadgrađuje suvremenim oblikovanjem, reciklažom ili umetanjem plodova prirode našeg podneblja, kojima oblikuje dekorativne detalje, a oni decentno, ali vrlo upečatljivo potpisuju njen rad. Biba svojom manirom prepleta tradicionalne tehnike i suvremenog oblikovanja ulijeva nadu za očuvanjem nematerijalnih oblika baštine poput starih zanata i vještina ovih područja. Važnost takve prakse danas je neophodna, a njena je vrijednost neupitna”, piše Tina Širec u pozivu na otvaranje izložbe.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 + = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum