Kapitalisti i buntovnici

KINO: IZAZIVAČ: LE MANS 66, redatelja Jamesa Mangolda


Američki redatelj James Mangold, koji se je tijekom višedesetljetne karijere uspješno okušao u različitim žanrovima, ove godine režirao je i jedan biografski film sportske tematike.

Riječ je o znamenitoj pobjedi Forda 1966. u Le Mansu, koji je neočekivano prekinuo pobjednički niz Enza Ferrarija, a Mangold se u filmu “Izazivač: Le Mans 66” (Ford vs Ferrari) osim pobjedničke utrke bavi i događajima koji su joj prethodili. Pritom Christian Bale glumi legendarnog vozača Kena Milesa, iako ponešto afektirano, dok je Matt Damon uvjerljiviji u ulozi konstruktora i vođe tima Carrolla Shelbyja.

Mangoldov film na prvi pogled djeluje prilično konzervativno, tj. kao da navija za američku premoć i pobjedu kapitalističkoga giganta nad talijanskim vizionarom, iako nije baš tako. Ta pobjeda ipak ne bi bila moguća da u korporaciju nisu ušli buntovnici i vizionari (Miles i Shelby), dakle ljudi koji su svjetonazorno bliži svojem protivniku (E. Ferrari) nego onima za koje rade. Unatoč ovom zanimljivom podtekstu, film prvenstveno cilja na široku publiku, nudeći solidnu dozu zabave, adrenalinske glazbe i oktanskih akcijskih sekvenci.

Ove posljednje režirane su vrlo staloženo u odnosu na današnju modu, koja uglavnom podrazumijeva montažu više stotina kadrova koji pojedinačno traju djelić sekunde, iako pravi ljubitelji automobilskih utrka na filmu zasigurno više vole još klasičniji prikaz kao u filmu “Le Mans” (Lee H. Katzin, 1971). Uostalom, tamo je glumio i Steve McQueen koji je opasnost utrka ipak iskusio na vlastitoj koži.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


− 5 = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum