Obavezna lektira za Ferrarine fanove

TV: DOBRODOŠLI U NEW YORK, redatelja Abela Ferrare

Kultni američki redatelj Abel Ferrara je 2014. godine režirao čak dvije filmske biografije.

Najprije film o pokojnom talijanskom redatelju Pasoliniju, a zatim o razvratnom francuskom političaru i bivšem direktoru MMF-a (Dominique Strauss Kahn), koji je u svibnju 2011. uhićen zbog seksualnog nasilja. Naravno, Ferrara je promijenio ime glavnog lika (glumi ga Gerard Depardieu) i ostalih likova u filmu “Dobrodošli u New York” (Welcome to New York), prvenstveno da bi izbjegao mogućnost sudske tužbe, ali njegova karakterizacija lika toliko je detaljna i precizna da ne ostavlja nimalo sumnje o kome se zapravo radi.

Ferrara je i ranije bio izrazito sklon likovima koji su zaglavili u raljama poroka, naročito ih je sjajno odglumio Harvey Keitel (Loš poručnik, Zmijske oči), tako da su prizori orgija među najjačim adutima ovog filma. Pritom je iznimno upečatljiva pojava ostarjelog i debelog Depardieua, koji prilikom snošaja rokće poput svinje, a od svoje kćeri i zeta pokušava doznati kakav im je seksualni život.

No, “Dobrodošli u New York” nije samo komad prvoklasnog filmskog trača, nego i vrlo ozbiljna priča o društvenoj odgovornosti, odnosu žrtve i nasilnika, kao i specifičnoj situaciji kad lovac odjednom postaje lovina. Ferrarin stalni snimatelj Ken Kelsch naglašava turobnost i fatalizam priče dugačkim kadrovima tamnih tonova dok kamerom nenametljivo prati filmske protagoniste.

U završnici malo nedostaje katarza koja bi se dogodila glavnom liku (slično spomenutom “Lošem poručniku”), iako redatelj vjerojatno nije htio posegnuti za njom zbog očuvanja biografske orijentacije priče, ali “Dobrodošli u New York” je svejedno obavezna lektira za štovatelje Ferrarinog opusa.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


9 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum