Održan prvi Ethno Sound Bridges festival u Bujama i Puli

Zajedničkom izvedbom pjesme „Sebben che siamo donne“, etno skupina Veja i Zbor Praksa zatvorili su prvi festival naziva Ethno Sound Bridges, ili Note različitosti koji se održao proteklog vikenda.

Ovaj festival u organizaciji udruga PANK i TradInEtno kroz dvije večeri, u Galeriji Orsola u Bujama i galeriji Cvajner u Puli okupio je više od stotinu posjetitelja. Program je započeo projekcijom filma „Samba, un Nombre Borrado“ (hr. Samba, izbrisano ime) koji govori o afričkim migrantima koji se odlučuju na dug i opasan Put (El Camino) do granice sa Španjolskom, gdje preskaču šest metara visoku žicu kako bi kročili na tlo Europske unije. Sve se to već desecima godina uz mnoge žrtve događa na granici španjolskog grada Ceute i Maroka.

Predsjednica Udruge PANK Iva Brajković istaknula je važnost tolerancije i poštivanja ljudskih prava u migrantskoj ili humanitarnoj krizi u kojoj se već godinama nalazimo. Osim toga, pozvala je sve okupljene da podrže nastavnike i druge školske djelatnike koji se štrajkom bore za svoja prava, a zbor Praksa dao je svoj doprinos pjevanjem poznatih aktivističkih i borbenih pjesama.

Zbor Praksa već se pet godina predstavlja pjesmama koje govore o društvenim razlikama, klasnoj solidarnosti te nadilaženju nacionalnih barijera. Pjevaju pjesme koje su stoljećima služile političkom osnaživanju obespravljenih.

Nakon Zbora Praksa publiku je rasplesala Etno skupina Veja iz Pazina. Zvuk istarske narodne tradicijske glazbe u modernom aranžmanu ovog peteročlanog sastava oduševio je publiku. Osim istarskih instrumenata, Veja koristi tradicijske instrumente iz cijelog svijeta i tako stvara zbilja unikatan doživljaj. Obje večeri Festivala završile su u veseloj atmosferi, zajedničkom pjesmom Prakse, Veje i publike.

Udruga PANK – Platforma aktivnih nezavisnih kreativaca iz Pule trudi se različitim kulturnim događajima raditi na osvješćivanju građana o važnosti borbe za jednakost i ljudska prava. Za sljedeću godinu članovi ove udruge pripremaju nove programe kojima će nastaviti poticati svoje sugrađane na promišljanje i aktivno djelovanje u lokalnoj zajednici. U organizaciji festivala pridružila im se Udruga TradInEtno koja se bavi očuvanjem i promicanjem kulturne baštine središnje Istre.

Organizatori se zahvaljuju Galeriji Cvajner, Gradu Puli, Istarskoj Županiji i Pučkom otvorenom učilištu Buje što su prepoznali važnost i podržali festival Ethno Sound Bridges.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 + = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum