Otvoren 9. PorečDox – Međunarodni festival dokumentarnog filma

Prvi tjedan studenog Porečani i njihovi gosti već tradicionalno rezerviraju za uživanje u bogatom programu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Porečdox i njegovim brojnim popratnim sadržajima poput radionica montaže filma, koncerata, izložbe, tribine, afterdox zabave u cafe baru Corner te gostovanja i druženja s autorima i redateljima. Ovogodišnje 9. izdanje šestodnevnog festivala, koji nudi za svakoga po nešto, svečano je otvoreno 4. studenog u foajeu porečkog kina, a prisutne su pozdravili i prigodnom se govorom obratili ravnateljica porečkog Pučkog otvorenog učilišta Snježana Radetić, selektor festivala Đelo Hadžiselimović, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, dogradonačelnica Poreča Nadia Štifanić Dobrilović i voditelj projekta Aleksandar Poropat.

Uz dokumentarne filmove kojih je ove godine u redovnom i off programu dvadeset, Radetić je naglasila da ovaj festival organizira i radionicu stop, ili kadar po kadar animacije, odnosno tehnike kojom se stvara privid da se neki objekt kreće i mijenja položaj i oblik. Radionica nazvana “Mala crvena točkica” namijenjena je učenicima viših razreda osnovne škole, ostvarena je besplatnom suradnjom s Istarskom kulturnom agencijom čija je ravnateljica Aleksandra Vinkerlić također bila prisutna na otvaranju, a za učenike osnovnih i srednjih škola omogućene su i svakodnevne matineje te će svako jutro moći pogledati jedan dokumentarni film.

Drugog dana festivala predviđeno je otvorenje fotografske izložbe osebujnog karaktera nazvane “Radite to u svoja četiri zida” čiji je autor mladi umjetnik Luka Pešuna, a koja će se do 12. studenog moći posjetiti u Maloj galeriji POU Poreč. “Ono čime bi se mogli pohvaliti je da među 20 filmova imamo čak 11 filmova domaće produkcije, od čega pet lokalnih, od kojih je četiri vezano za sam grad Poreč”, naglasila je ravnateljica POUP-a, te podsjetila da je ovaj projekt od svog prvog izdanja kada je trajao četiri dana i privukao ukupno oko 200 gledatelja narastao u festival koji u šest dana ugosti i do 3.000 posjetitelja.

Selektor festivala Đelo Hadžiselimović kazao je da s obzirom na ovogodišnji vrhunski izbor dokumentarnih filmova među kojima su i dobitnik nagrade publike Sundance festivala („More sjena“) i kandidat za Oscara („RBG“) možemo reći da je ovaj, deveti po redu, Porečdox najbolji do sada, te da ga jedino deseti može nadmašiti. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom što gledatelja svake godine ima sve više jer to i jeste najvažnije.

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, pozdravio je prisutne u ime župana Fabrizija Radina te dodao je da je Porečdox jedinstveni festival u kojem jednog kraj drugog možete naći i vidjeti Putina i Michael Jacksona, a koji počinje s Maradonom. “Porečani su uvijek bili kreativni, a evo sada su ušli i u jednu novu umjetnost, a to je filmska umjetnost”, naglasio je pročelnik izrazivši zadovoljstvo zbog sve većeg broja domaćih filmova na festivalu i nadu da će iduće godine za desetu obljetnicu uspjeti ono što ove godine nisu, a to je da prikažu i produkciju srednjoškolskih filmova.

U ime grada Poreča posjetiteljima se obratila dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović kazavši da je ova manifestacija puno više od samog festivala dokumentarnog filma, jer je broj događaja koji se u sklopu festivala dešava zaista velik. Izbor filmova svake je godine sve bolji, a Porečani i njihovi mnogobrojni gosti koji festival posjećuju i gledaju izvanredne filmove mogu se smatrati privilegiranima. “Naravno sve to bi bilo nemoguće bez Pučkog otvorenog učilišta, odnosno bez svih onih koji su sa puno, puno entuzijazma prije devet godina ušli u sve to”, naglasila je dogradonačelnica rekavši da joj je posebno drago što je veliki dio publike sastavljen i od srednjoškolaca, ali i osnovaca koji imaju prilike u sklopu matineja koje su za njih organizirane naučiti ono što im u sklopu nastave književnosti njihovi učitelji odnosno profesori ne uspijevaju približiti jer se zbog premalog broja sati ne stignu dovoljno posvetiti filmskoj umjetnosti. Nadia Štifanić Dobrilović pohvalila je i plakate uz prijedlog da se iduće godine napravi izložba svih plakata festivala te službeno otvorila deveti Porečdox.

Nakon otvorenja uslijedila je projekcija dokumentarnog filma „Maradona/Diego Maradona“ britanske produkcije u režiji Asifa Kapadia, a nakon projekcije, posjetitelji su mogli uživati u glazbi pop benda Svemirko. Kompletni program festivala moguće je vidjeti na sljedećoj poveznici.

Tekst i fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


9 − = 2

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum