Povratak slavne trojke

KINO: TERMINATOR: MRAČNA SUDBINA, redatelja Tima Millera

Gotovo tri desetljeća nakon filma “Terminator 2” ponovno se je okupila izvorna ekipa koju čine Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton i James Cameron, koji se ovoga puta nalazi u ulozi producenta i koscenarista, dok je redateljsku palicu preuzeo Tim Miller (Deadpool).

Radnja filma “Terminator: Mračna sudbina” odvija se u današnjosti u Meksiku, gdje živi djevojka Dani (Natalia Reyes) koja će u budućnosti predvoditi preživjele ljude u borbi protiv strojeva upravljanih umjetnom inteligencijom. Zbog toga strojevi iz budućnosti šalju neuništivog terminatora od tekućeg metala (Gabriel Luna) da ubije Dani, a ljudi istodobno šalju njezinu zaštitnicu (Mackenzie Davis) koja joj pokušava spasiti život.

Izgleda kao već viđeno, ali “Terminator: Mračna sudbina” nije tek obična kopija “Terminatora 2”. Tandem Miller-Cameron uspio je unijeti i neke dodatne slojeve, poput susreta žene (Hamilton) s ubojicom vlastitog sina (Schwarzenegger), a vrlo je sugestivno prikazana i današnja manija sveopćeg tehnološkog praćenja i nadziranja. Naravno, akcijskih sekvenci i specijalnih efekata ne manjka, a u tom smislu naročito se izdvaja tučnjava između pozitivaca i negativca u avionu koji se raspada tijekom leta.

Bez obzira što svakom gledatelju očito neće sjesti, “Terminator: Mračna sudbina” ne ostavlja dojam još jednog nastavka snimljenog samo zbog zarade. Miller obrađuje neke od najozbiljnijih problema suvremene civilizacije (umjetna inteligencija, sveukupni tehnološki nadzor) u formi visokobudžetnog akcijskog filma za široku publiku i to treba respektirati.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


9 + = 17

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum