Izložba Marka Jakše “Kontra struje” u Galeriji Poola

Otvorenje izložbe Marka Jakše naziva “Kontra struje” bit će održano u nedjelju, 29. prosinca u 19.30 sati u pulskoj Galeriji Poola. Izložba ostaje otvorena do 18. siječnja.

„Ne vjerujem razumu prilikom odluke o odabiru motiva i sadržaja slika. Taj se »odabir“ mora događati i dogoditi u dubljim slojevima, iza razuma, iza uma, u ne-umu …

Pred-umno ili ne-umno, nije važno, samo da nije čitljivo na mentalnoj razini, da govor slike ostaje “bespredmetan” i da slika ostaje što bliže tome i što više takva kakva je u prirodi, kao što to radi i priroda sama ….

I stoga, što se slike (slikarstva) tiče, ništa mi ne znači:

Riječ PROJEKT (jer mentalno planiranje nema puno veze sa slikanjem, pogotovo ne u početku)

Riječ KONCEPT (jer koncept uništava primarnu spontanost, “neiskvarenost” slike)

Riječ STUDIJA (jer nikad ništa ne naučimo, a slike ne služe za učenje i razumijevanje, već za osjećanje i čuđenje)

Riječ SERIJA (jer me podsjeća na duhomorni monotoni rad za pokretnom trakom, što slikanje definitivno nije)

Riječ CIKLUS (jer sve se mijenja i nema granica)

Riječ KUSTOS (jer ima previše očajnih kustosa parazita, a dobar kustos ionako može biti jedino slikar sam)

Riječ INTELEKTUALAC (jer ako slikarsko putovanje nije prvenstveno igra, već odraz intelekta, koji zamišlja da nešto zna, onda je ono dosadno, predvidljivo i štetno)

Riječ TEORIJA (jer tumači i na taj način zatvara, razdvaja, ograničava i siluje, a umjetnost to ne podnosi)

Riječ RAZUMIJETI (jer slikarstvo nije ni znanost ni filozofija, ali ako uspoređujemo onda bi puno prije bila kao glazba i poezija, gdje razum gubi svako značenje)

Riječ SUVREMENA (jer suvremeno je sve manje slobodno, a sve više pristojno, ograničavajuće, preusko, neživotno, izračunato, proračunato, sumnjičavo, podmuklo, lažno, bezosjećajno, licemjerno, neprirodno, kičavo i frustrirajuće, a slikarstvo mora sve to odjebati ako želi da slobodni duh u njemu preživi)“, navodi autor.

Marko Jakše rođen je u Ljubljani (Slo), 1959. godine. Diplomirao je slikarstvo na  Akademiji za likovnu umjetnost, 1987. godine u klasi Metke Krašovec. Iz grada seli na selo Mohorje, 1993. godine gdje i danas živi i radi kao samostalni umjetnik. Vjeran figurativnom slikarstvu, na likovnoj sceni je prisutan od ‘90-tih godina prošlog stoljeća. Dobitnik je mnogobrojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada, a između ostalih i nagrade “Prešernovog sklada” 2015. godine.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 + = 13

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum