Pulska premijera dokumentarnog filma “Tusta” u sklopu programa 25. Sa(n)jam knjige u Istri

Najnoviji film istaknute zagrebačke produkcijske kuće Factum i nagrađivanog redatelja Andreja Korovljeva o Branku Črncu Tusti, frontmenu najznačajnijeg punk benda s ex-Yu prostora, pulskoj publici premijerno će se predstaviti u subotu, 14. prosinca u 21 sat u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula. U programu pulske premijere sudjelovat će redatelj i scenarist Andrej Korovljev, producent filma Nenad Puhovski te dio filmske ekipe.

Emotivnim i angažiranim biografskim filmom “Tusta”, Korovljev je ovjekovječio priču o slavnom frontmenu KUD Idijota i čovjeku čiji je utjecaj prelazio granice glazbenog diskursa formirajući slobodarsku društvenu svijest, ali i priču o političkoj povijesti koja se iščitava u ograničenom djelovanju benda i zabranama koje su doživljavali uslijed rata.

Film je sniman gotovo pet godina i u njemu o Tusti govore članovi svih postava KUD Idijota, istaknuti rock kritičari i glazbenici ex-Yu scene te njegova obitelj, prijatelji i uljanikovci. Tusta je, naime, dok se nije razbolio bio aktivan sindikalist i radnik brodogradilišta Uljanik. Prošlo je sedam godina od Tustinog preranog odlaska. O njegovoj, ali i svojoj boli u zadnjem dijelu filma govore njemu najbliži. Iskrena i osobna svjedočenja zaokružuju tako priču o čovjeku koji je svojim životom i stavovima utjecao na ljude i njihovu društvenu svijest.

Ulaznice za premijeru dostupne su u radno vrijeme blagajne Istarskog narodnog kazališta te na internetskoj stranici kazališta. Pulska premijera filma posebno je osmišljena u sklopu ovogodišnjeg, 25. Sa(n)jam knjige u Istri koji ovim povodom priprema i razgovor na temu KUD Idijota, izložbu omota albuma legendarne pulske grupe te cjelovečernje druženje nakon premijere filma.

Izložba „Ilustrirana povijest izdaje: KUD Idijoti na omotima albuma“ održat će se u srijedu, 11. prosinca u 21 sat u Galeriji Makina. Riječ je o izložbi naslovnica (omota) albuma KUD Idijota, koji su sakupljeni i obrađeni na jednom mjestu prvi put u galerijskom kontekstu kao artefakti epohe.

Premijeri filma prethodit će razgovor Tusta & Život s Idi(j)otima u subotu, 14. prosinca u 20 sati na pulskom Sajmu.

U razgovoru, koji će voditi Paola Orlić, sudjelovat će Nenad Marjanović Dr. Fric, autor knjige „Moj život s Idi(j)otima“, i Andrej Korovljev, redatelj dugometražnoga dokumentarnog filma „Tusta“. O značenju i vrijednosti Branka Črnca Tuste i KUD Idijota kroz rakurs dvaju medija – pisane riječi i pokretnih slika: Marjanović kao autor prve i jedne od četiri jedine moguće verzije biografije benda KUD Idijoti, koji je utjelovio autentični duh grada i Korovljev, kao redatelj, ali i nekadašnji student–stipendist Brodogradilišta Uljanik, kojega je ljubav prema filmu udaljila s planiranoga puta prema pulskom škveru (koji je u međuvremenu i propao), reminiscirat će brojne događaje i razgovarati o tome što su KUD Idijoti s Tustom značili onda i što znače sad te što od te baštine predaju u nasljeđe.

Nakon premijere u 23,00 sata cjelovečernje druženje nastavit će se u Rock Klubu Uljanik na Noći pankera & proletera uz DJ-a Marija Kovača.

Film će se nakon premijere nastaviti prikazivati u Puli u Kinu Valli od 15. prosinca.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 2 = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum