Razumijevanje ženskih likova

TV: VRTULJAK ŽIVOTA, redatelj Woody Allen


Večeras se na HTV-u prikazuje “Vrtuljak života”, jedan od novijih filmova Woodyja Allena, čija se radnja odvija tijekom 1950-ih u zabavnom parku na njujorškom Coney Islandu, što je nastavak njegove potrage za nekim opuštenijim vremenima u kojima su kazalište, radio i film imali puno veći značaj nego danas.

Kate Winslet glumi ženu na pragu srednjih godina, koja radi kao konobarica i tovari u promašenom braku sa željama o velikoj glumačkoj karijeri iza sebe, a zadnji proplamsaj nade budi joj afera s elokventnim spasiteljem na plaži koji gaji umjetničke ambicije (Justin Timberlake). No, planove o konačnoj sreći kvari joj dolazak muževe kćeri iz prvog braka (Juno Temple), koja se skriva od mafijaša i također baca oko na istog spasitelja.
Allen i u ovom filmu uspješno demonstrira zavidno poznavanje ženske psihologije, koja može poprimiti i drastične dimenzije u slučaju povrijeđene sujete, a velik doprinos konačnom dojmu dale su i vrsne glumačke izvedbe Kate Winslet i Juno Temple. „Vrtuljak života“ je po ženskoj problematici vrlo sličan njegovom nešto starijem filmu „Blue Jasmine“, u kojemu izvrsna Cate Blanchett također glumi ženu srednjih godina razapetu između velikih ambicija i životne realnosti, a u oba slučaja Allen ne osuđuje svoje junakinje nego ih nastoji razumjeti.
Naposljetku, i sam hrvatski prijevod naslova „Vrtuljak života“ (originalni naslov „Wonder Wheel“ prvenstveno se odnosi na vrtuljak u zabavnom parku) sjajno korespondira s temeljnom idejom filma da se ljudski životi vrte unutar zatvorenih putanja i da nitko ne može drastično skrenuti izvan tih krugova koje mu je namijenila sudbina. Valja istaknuti i činjenicu da je to jedan od najljepše snimljenih Allenovih novijih filmova, u čemu je ključnu ulogu imao znameniti talijanski veteran filmske fotografije Vittorio Storaro.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


3 − = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum