Norveški „Fargo“


U pulskom Kinu Valli u sklopu ciklusa norveškog filma prikazan je krimić „Redoslijed nestanka“ (Kraftidioten, 2014), redatelja Hansa Pettera Molanda, koji je prošle godine režirao i slabiji američki remake (Cold Pursuit).

Glavni lik filma je povučeni vozač ralice na norveškom sjeveru (Stellan Skarsgard), kojega tragična pogibija sina motivira da se osveti lokalnim kriminalcima, a njegov čin osvete dovodi do sukoba širih razmjera između domicilnih gangstera i pripadnika srpske mafije. Molandov film prilično podsjeća na znameniti „Fargo“ braće Coen, budući da se radnja odvija u nepreglednim snježnim krajolicima, a film obiluje prizorima žestokog nasilja i crnohumornim kadrovima.

No, Moland nije imitator braće Coen, nego se vrlo inventivno poigrava s gangsterskim klišejima, društveno korektnim trendovima i nacionalističkim stremljenjima prisutnim i u njegovoj domovini. Tako psihički labilni šef norveške mafije striktno konzumira vegansku prehranu i vozi se isključivo električnim automobilom dok ostavlja unakažene leševe iza sebe, a Srbe ne razlikuje od Albanaca, budući da jedne i druge smatra prljavim došljacima koji truju norveško društvo.

Srbi također imaju predrasude prema Norvežanima, a u jednoj urnebesnoj sceni nalaze svojeg mrtvog člana privezanog za tabelu s oznakom nadmorske visine (1389), što doživljavaju kao provokaciju vezanu uz godinu odvijanja Kosovske bitke. Vrlo je duhovit i redateljski postupak umetanja natpisa s imenima poginulih i njihovom vjerskom orijentacijom, koji slijede neposredno nakon kadrova ubojstava.

Molandov film je zanimljiva i nadahnuta parodija kriminalističkog (gangsterskog) žanra, znatno duhovitija od, primjerice, opusa Guyja Ritchieja, čiji se novi film (Gospoda) također prikazuje u hrvatskim kinima.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


8 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum