Nova projekcija projekta Kino umjetnika u zagrebačkom MSU-u

Prva ovogodišnja projekcija u programu Kina umjetnika je hrvatska premijeru filma Damjana Kozolea “Kustoska soba – Igor Zabel: Kako umjetnost učiniti vidljivom”, a bit će održana u petak, 17. siječnja u 19 sati u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti. Kino umjetnika višegodišnji je suradnički projekt Apoteke – Prostora za suvremenu umjetnost i MSU-a Muzeja za suvremenu umjetnost Zagreb. Kustosica projekta je Branka Benčić.

Dokumentarni film „Kustoska soba“ posvećen je Igoru Zabelu (1958.–2005.), slovenskom povjesničaru umjetnosti i kustosu u Modernoj galeriji u Ljubljani. Film progovara o vremenu promjena, o prijelazu iz 20. u 21. stoljeće, društvenim i političkim promjenama, prijelazima postmoderne u suvremenu umjetnost, transformaciji lokalnog i međunarodnog umjetničkog prostora, tranzicijama socijalizma i kapitalizma, Istoka i Zapada – reflektirajući u Zabelovom profesionalnom radu promjene i konflikte, kao i mogućnosti artikulacije novih izazova svijeta umjetnosti.

Nakon projekcije slijedi razgovor s autorima filma, scenaristicom Uršom Jurman i redateljem Damjanom Kozoleom, kojeg moderiraju Tevž Logar i Branka Benčić.

Kino umjetnika programska je aktivnost MSU-a pokrenuta 2012. godine kojom Muzej predstavlja suvremene umjetnike i njihove filmske i video opuse nastale u prostoru presijecanja suvremene umjetnosti i kinematografije, filma i vizualnih umjetnosti. Program projekcija uz razgovore sa sudionicima predstavlja recentnu produkciju novih audiovizualnih formi izvan konteksta društvene proizvodnje zabave i spektakla. Kino umjetnika zamišljeno je kao mjesto susreta umjetnika, filma, kustosa, kritike i publike, te pridonosi kontekstualizaciji relevantnih umjetničkih pojava, progovara o aktualnosti umjetničke proizvodnje, i njezinoj društvenoj ulozi, produkciji znanja, te internacionalizaciji umjetničke scene zaokupljene medijima pokretnih slika. Projekt je realiziran sredstvima Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum