Akcija za 5!: Labinski srednjoškolci gradski vijećnici na jedan dan

Dan akcije, središnja aktivnost projekta Akcija za 5! bit će održan u četvrtak, 20. veljače, u prostorijama Grada Labina.

Istarska kulturna agencija provodi Akciju za 5!, u sklopu projekta Društveno – kulturni centar Lamparna sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Kultura u centru – potpora razvoju javno – civilnog partnerstva u kulturi“, a koji će se provoditi do listopada 2020. godine u partnerstvu s Labin Art Expressom XXII i Gradom Labinom,  dok je izvoditelj akcije udruga Delta iz Rijeke.

Cilj Akcije za 5! je educirati srednjoškolce za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini kako bi se povećala razina aktivnog sudjelovanja u lokalnoj zajednici. U sklopu projekta, 70-ak učenika Srednje škole Mate Blažine iz Labina uz podršku mentora, osmišljava projekte na zadanu temu. Sadržajno će se projekti baviti temom medijske pismenosti. Svi sudionici, učenici i mentori, prethodno su educirani od strane udruge Delta za sam proces izrade projekta na temu medijske pismenosti.

Projektom Akcija za 5! mladi između 14 i 19 godina na jedan dan će simulirati rad Gradskog vijeća (od pripreme projekata, debate, glasovanja) u središnjem događanju naziva Dan akcije.

Učenici podijeljeni u grupe na jedan će se dan naći u ulozi gradskih službenika, pri čemu će u jutarnjem dijelu programa osmišljavati vlastite prijedloge, dok će poslijepodne svoj rad prezentirati, raspraviti i izglasati najbolji projekt.

Tijekom jednog dana, šest grupa srednjoškolaca samostalno odlučuje o projektnoj ideji, razrađuje plan provedbe, piše projektni prijedlog i među sobom izglasava najbolji. Te projekte će predstaviti i među sobom odabrati jedan koji će se potom i realizirati.

Za realizaciju pobjedničkog projekta, Grad Labin će osigurati proračun u okviru kojega mladi planiraju svoje projekte, a najbolji će se realizirati uz pomoć predstavnika Istarske kulturne agencije i Labin Art Expressa XXII. Sedma grupa, novinarska, pratit će tijek aktivnosti u Danu akcije, te putem bloga i objava o svemu izvještavati javnost.

Ovogodišnja tema Akcije za 5! mlade uči medijskoj pismenosti kroz koju će učenici razvijati vještine kritičkog razmišljanja, financijske pismenosti, donošenja odluka, ali i timskog rada, prezentiranja te retoričkih vještina. Medijska pismenost nam omogućava da razumijemo, pravilno tumačimo i kritički vrednujemo sadržaje koji su nam predstavljeni kroz medije. Smatra se jednom od najvažnijih kompetencija 21. stoljeća, a temelji se na komunikacijskim pravima koja proizlaze iz osnovnih ljudskih prava. Njenu važnost i priznanje na globalnoj razini potvrđuju i brojni nacionalni i međunarodni dokumenti koji se bave ljudskim pravima (UNESCO-va Deklaracija o medijskom odgoju, Povelja UN-a o ljudskim pravima, Konvencija UN-a o pravima djeteta i dr.).

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum