Borba za opstanak

Nakon dvomjesečne torture Vrdoljakovom serijom „General“, urednici HRT-a odlučili su nas u terminu ponedjeljkom navečer obradovati još jednim projektom iz Domovinskog rata.

Riječ je o televizijskoj seriji „Nestali“, koja ima četiri epizode, a snimljena je prema scenariju Joška Lokasa, domaćoj javnosti poznatog stručnjaka za kvizove. Redatelj serije je Kristijan Milić, koji je već stekao renome filmovima iz Domovinskog rata (Živi i mrtvi, Broj 55), tako da bi njegovo ime trebalo garantirati kvalitetu veću od recentne Vrdoljakove.

Sudeći prema prvoj epizodi „Nestalih“, čini se da će opravdati očekivanja. Radnja prati grupicu hrvatskih vojnika (braća Navojec, Alan Katić, Vedran Živolić, Marko Cindrić i Filip Križan), koji pokušavaju preživjeti u zaradskom zaleđu uoči operacije Oluja, a htjeli bi se obračunati i s okorjelim zločincem Ljubom (Marinko Prga) čija zlodjela prate izdaleka.

Milić njeguje redateljski pristup koji poznajemo iz njegovih filmova, a uključuje odlično režirane akcijske sekvence i dinamičan vizualni stil likovno prilagođen škrtom kamenjaru (direktor fotografije Mirko Pivčević). Miliću je bitno prikazati borbu za opstanak i fizičko djelovanje svojih likova, gdje je kontekst okoliša jako bitan, a onda se postupno izdvajaju i njihove psihološke osobine.

Naravno, u Milićevoj redateljskoj koncepciji patetični i neprirodni dijalozi kakve izgovara Gotovina u Vrdoljakovoj seriji ne dolaze u obzir. Nadajmo se da se „Nestali“ neće kvalitativno srozati nakon prve epizode i da će sredstva poreznih obveznika na temu Domovinskog rata u ovom slučaju biti opravdano utrošena.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 3 = 11

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum