Dramatičan i autentičan portret pariške četvrti

KINO: JADNICI, redatelj Ladj Ly

Trenutno u hrvatskim kinima igra vrlo zanimljiv francuski film „Jadnici“ (Les miserables), koji je prošle godine osvojio brojne nagrade, među njima i nagradu žirija u Cannesu.

Radnja filma odvija se u siromašnoj pariškoj četvrti Montfermeil, gdje je Victor Hugo napisao svoj znameniti roman „Jadnici“ (poveznica s naslovom filma), a prati trojicu policajaca koji svakodnevno moraju smirivati strasti na uzavrelim ulicama. Prilikom jednog pokušaja mirenja suprotstavljenih lokalnih bandi, policajci pogode maloljetnika gumenim metkom, što slučajno snima dron kojim upravlja lokalni dječak.

Policajci kreću u grčevitu potragu za dječakom prije nego inkriminirajući video dospije u javnost, što će rezultirati spletom događaja koji sve dublje vode u spiralu nasilja. Zanimljivo da je redatelj malijskog podrijetla Ladj Ly i sam živio u spomenutoj četvrti, navodno je imao i problema sa zakonom, što filmu zasigurno daje dodatnu dozu autentičnosti.

„Jadnici“ su režirani iznimno životno i realistično, vizualnim stilom (kamera, montaža i ostalo) koji vrlo dojmljivo naglašava frenetičan i nasilan život u neuglednoj velegradskoj četvrti. Osim toga, iznimno je bitno što se redatelj ne opredjeljuje ni za policajce ni za lokalne pripadnike sitnih bandi. Obje su strane na određeni način u pravu, ali i u krivu, a njihovim postupcima uglavnom upravljaju šire društvene okolnosti koje su iznad njihove slobodne volje.

Sjajna je i sama završna sekvenca filma (koju, naravno, nećemo otkriti) s ishodom koji ostaje neprikazan. No, kako god ta sekvenca završila, njezin kraj neće promijeniti opći dojam ove dramatične i humane filmske priče.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 1 = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum