Izložba „50 godina umjetničkog rada“ Mladena Milotića

Izložba slika Mladena Milotića „50 godina umjetničkog rada“ bit će otvorena u petak, 21. veljače u 19 sati, u Zavičajnoj galeriji Crnobori u Banjolama. Izložba će biti otvorena od 21. do 29. veljače od 18.30 do 20 sati.

„Suočeni prazninom ograničene površine bjeline papira u koju trebati sažeti pedeset godina nečijeg umjetničkog stvaralaštva nije nimalo lagan zadatak. Neminovno ste suočeni sa veličinom i slojevitošću nečijeg rada, bogatstvom stvaralaštva nečijeg života i ogromnom odgovornošću i strahopoštovanjem prema tom umjetniku i njegovom radu. Mladen Milotić posvetio je svoj život umjetnosti i kao umjetnik i kao galerista. Slikarstvom, grafikom i kiparstvom bavi se od 1970.godine. 1972.godine imao je prvu samostalnu izložbu u omladinskom domu „Uljanik“ u Puli, a tijekom svog stvaralaštva stvorio je široki tematski i tehnički raspon radova. Svojim dugim, umjetničkim radom svijet male sreće učinio je većim, dodao mu je toplinu, optimizam, eros, ljepotu i analitičnost. Za nas, razmrsio je fino tkanje nestvarnoga i jave te ga ponovo zamrsio u klupko niti neba, zemlje i mora. U širokoj paleti svih nijansi plave, posebnim tonom antracit sive „zraka“, „neba“ i mora, toplini terakote zemlje i krovova primorskih kuća, u čulnim nijansama aprikota ženske puti i simbolima života, utkao je besmrtnu ulogu pritajene ljubavi prema svijetu gdje sunce izlazi s odmah nestajućim čarima. Snagom alkemičara, odgonetnuo je važnost iluzije svijetla kako bi u svoje slikarstvo unio dodatnu uvjerljivost, ekspresiju i zagospodario volumenom. Ponudio je našim odsutnim očima da progledamo zarobljenu ljepotu već viđenog. Udvostručio je svoje srce svakim energičnim potezom kista, promišljeno, konstruktivistički kako bi postigao kompozicijski sklad i povezao sve slikarske komponente u zaokruženo umjetničko djelo. Ponuđenim tekstovima i porukama na slikama dao je slikama novu, hermeneutičku, estetsku vrijednost. Možda ga je najegzaktnije opisao umjetnik Martin Bizjak u jednom od predgovora izložbe: „Egzaktan i dosljedan, kontroliranih emocija, razvijene opažajne i perceptivne kulture, inteligibilan, pokretljiv i samosvjestan u svojoj stvaralačkoj krivulji. To je Milotićeva konstanta; slično u različitome“, piše Kristina Tamara Franić Kučiš u katalogu izložbe.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 − 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum