Novinari diljem svijeta osudili sudski proces protiv Juliana Assangea

Tisuću i dvjesto novinara iz 98 zemalja objavilo je zajedničko saopćenje u obranu izdavača Wikileaksa Juliana Assangea, a vezano za pravni postupak na sudu UK-a o njegovom izručenju SAD-u kako bi se suočio s optužbama za špijunažu. Sudski proces počet će 24. veljače.

Ovo je prvi put da se SAD-ov Zakon o špijunaži koristi protiv nekoga za objavu informacija dobivenih od žviždača. Svi novinari koriste informacije iz povjerljivih izvora tako da sudske tužbe predstavljaju izuzetno opasni presedan koji prijeti novinarima i medijima širom svijeta. Potpisnici vjeruju da su zatvaranje Assangea i sudski procesi rezultat strašnog neuspjeha pravde.

“Izuzetno rijetko se dešava da se novinari ujedine i glasno govore po određenom pitanju. Štoviše, veličina i širina ovog zajedničkog priopćenja novinara možda se nikada nije desila”, rekla je glasnogovornica Serena Tinari.

Cjelokupno priopćenje na osam jezika nalazi se na linku: https://speak-up-forassange.org

Prijevod priopćenja na hrvatski jezik možete pronaći ovdje: Priopćenje novinara u obranu Assangea

Priopćenje bilježi kako Assange riskira do 175 godina zatvora za svoju ulogu u javnoj objavi informacija koje su iscurile iz SAD-ovih vojnih dokumenata iz Afganistana i Iraka, te ogranaka SAD-ovog Državnog ureda – uključujući razotkrivajuće dokaze o ratnim zločinima. Mnoge medijske organizacije objavile su članke od velikog javnog interesa temeljeći se na tim informacijama. Priopćenje kaže: “Ako vlade mogu koristiti zakone o špijunaži protiv novinara i izdavača, lišavaju se njihove najvažnije i najtradicionalnije obrane – djelovanja za dobrobit javnosti – koja se ne primijenjuje pod Zakonom o špijunaži.” Novinari po cijelom svijetu mogli bi biti izručeni u drugu zemlju i optuženi pod drakonskim zakonima za špijunažu.

Priopćenje su potpisali djelatnici iz većine najznačajnijih svjetskih medijskih organizacija i uključuje mnoge istaknute i nagrađivane novinare. Brojni su i istraživački novinari, uključujući 30 članova ICIJ-a, Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara. Razne novinarske organizacije, uključujući Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) i Reporteri bez granica (RSF) potpisali su priopćenje. Potpisi dolaze iz svakog kutka svijeta i ukupno 98 zemalja.

Potpuna lista potpisa nalazi se na linku: https://speak-up-for-assange.org/signatures/

Priopćenjem novinara također se pozvalo ljude iz profesija bliskih novinarstvu. Daniel Ellsberg, izvor Pentagonskih papira, potpisao je priopćenje kao “žviždač”, a slijedili su ga drugi važni žviždači, uključujući Katharine Gun (UK), Rudolfa Elmera (Švicarska) i Edwarda Snowdena.

Priopćenje je pokrenula grupa istraživačkih novinara s različitih kontinenata. Glasnogovornica Serena Tinari, zastupnica Švedske istraživačke novinarske organizacije, rekla je “mnogi od nas koriste povjerljive informacije dobivene od žviždača. To je esencijalni dio naše uloge u ime javnosti. Svaki novinar i izdavač trebao bi biti zgrožen i zabrinut ovim pokušajem kriminalizacije našeg rada.”

Novinari ukazuju na teško i kontinuirano kršenje ljudskih prava koje Assange trpi i pišu:” Držimo da su vlasti SAD-a, UK-a, Ecuadora i Švedske odgovorne za kršenje ljudskih prava kojemu je Assange bio izložen”.

Zajedničko priopćenje citira Nilsa Melzera, posebnog izvjestitelja za mučenje Ujedinjenih naroda, koji je istraživao slučaj: “Naposljetku mi je svanulo da sam bio zasljepljen propagandom i da je Assange bio sistematično ocrnjivan kako bi se skrenula pažnja sa zločina koje je razotkrio. Jednom kada ga se dehumaniziralo kroz izolaciju, ismijavanje i sramotu, upravo kao kod vještica koje smo palili na lomačama, bilo je lako lišiti ga njegovih najtemeljnijih prava bez provociranja zgražanja javnosti diljem svijeta. I tako, montiran je sudski proces kroz stražnja vrata naše samodopadnosti, koji može i hoće biti u budućnosti isto tako primjenjen na razotkrivanja The Guardiana, New York Timesa i ABC Newsa.”

Priopćenje kaže “Assangeovo izvještavanje o zlouporabi i zločinima od povjesnog je značaja, kao što su to bili doprinosi žviždača Edwarda Snowdena, Chelsee Manning i Reality Winner, koji su sada u egzilu ili zatvoru. Svi su se suočili s nemilosrdnom kampanjom kleveta koje su plaćali njihovi oponenti, kampanje koje su često vodile ka pogrešnim medijskim objavama i nedostatku provjere i medijskog pokrivanja njihovih nedaća.”

Priopćenje novinara poziva na trenutno puštanje Assangea iz zatvora, prekid postupka za izručenje i odbacivanje optužbi o špijunaži.

Oni pišu: “Urgiramo naše drage novinare da detaljno obavijeste javnost o ovoj zlouporabi temeljnih prava. Urgiramo kod svih novinara da govore u obranu Juliana Assangea u ovom kritičkom trenutku. Opasna vremena zahtjevaju neustrašivo novinarstvo.”

Izvor

Leave a Reply


8 + = 13

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum