Povijesni trijumf “Parazita”


Korejski film “Parazit” (redatelj Bong Joon-ho) ostvario je povijesni uspjeh na ovogodišnjoj dodjeli Oscara, budući da je pobijedio u ključnim kategorijama (najbolji film, najbolja režija, najbolji scenarij i najbolji strani film), a nije snimljen na engleskom jeziku.

Podsjetimo se, to je uspjelo i francuskom “Umjetniku” 2012. godine, ali on ipak nije osvojio sve ključne kategorije, a “Parazit” je, objektivno gledajući, i umjetnički uspjelije ostvarenje. Bong Joon-ho napravio je filmsko djelo koje sjajno razotkriva klasne podjele u suvremenom korejskom društvu i pritom se majstorski poigrava s brojnim žanrovima, a valja se podsjetiti da je prošle godine osvojio i cannesku Zlatnu palmu. Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu očekivano je osvojio Joaquin Phoenix (Joker), a Oscara u ženskoj kategoriji dobila je Renee Zellweger za film “Judy”, dok je neuništivi Brad Pitt nagrađen Oscarom za sporednu mušku ulogu u Tarantinovom filmu “Bilo jednom u Hollywoodu”, a fenomenalna Laura Dern za sporednu žensku ulogu u filmu “Bračna priča”.

Makedonski dokumentarac “Zemlja meda”, koji je ostvario povijesni uspjeh s nominacijama u čak dvije kategorije (najbolji dokumentarac i najbolji strani film), najzad nije osvojio nijednog “Oscara”. U kategoriji stranog filma to je bilo gotovo nemoguće, s obzirom na ugled “Parazita”, dok im je u kategoriji dokumentarca nagradu preoteo američki film American Factory (Steven Bognar, Julia Reichert i Jeff Reichert).

 

E. L.

Leave a Reply


2 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum