Izložba Marijana Crtalića “IZGUBIO SAM SVE BITKE, AL JOŠ VODIM RAT” u galeriji Poola

Otvorenje izložbe Marijana Crtalića “Izgubio sam sve bitke, al još vodim rat” bit će održano u petak, 6. ožujka u 19 sati u pulskoj u galeriji Poola. Isti dan u podne u galeriji Poola predviđen je razgovor s umjetnikom za svu zainteresiranu publiku. Izložba ostaje otvorena do 27. ožujka.

„Izložba problematizira samu psihološku prirodu mojih umjetničkih istraživanja i praksi. Naime, nesigurnost i napetost odnosno stres i strah, sastavni su dijelovi poduzimanja konkretnih umjetničkih akcija u sferi tzv. društveno angažirane umjetnosti odnosno aktivizma. Moj dugogodišnji projekt Nevidljivi Sisak donio mi je, osim zadovoljstava koje mi pruža sama mogućnost realizacije vlastitih kreativnih ideja, i gomilu nepredviđenih, često neugodnih situacija kao i poniženja odnosno omalovažavanja od strane tzv. društveno političkog establishmenta. Snimanje objekata u sisačkoj industrijskoj zoni kao i moja cjelokupna nekomercijalna umjetnička praksa uglavnom me stavljaju u poziciju umjetnika čiji rad nije dobrodošao u suvremenom društveno političkom kontekstu, a to za sobom povlači razne nesigurnosti po pitanju moje egzistencije, ali i cjelokupnog duševnog stanja, naime više puta sam bio suočen s raznim oblicima negiranja mojeg umjetničkog djelovanja (obustava financiranja, sudski progoni, prijetnje, cenzura i sl.) Sve navedeno rezultiralo je mojim recentnijim pomicanjem fokusa sa istraživanja određenih umjetničkih problema na istraživanje mog vlastitog ponašanja u situacijama navedenih načina umjetničkog djelovanja. Naslov je nastao kao parafraza nekadašnjeg velikog narodnjačkog hita Šemse Suljaković- Izdali me prijatelji, izdao me brat (izgubila sve sam bitke, al još vodim rat). Naime, cjelokupno stanje u državi odnosno opću društveno političku klimu i praksu vođenja države, od strane novonastalih državnih struktura odnosno političara, nazivam „novokomponovanim“ hrvatstvom, u kojem se, kolokvijalno rečeno; ne zna „ko pije, a ko plaća“…“, navodi autor.

Marijan Crtalić je multimedijski umjetnik, rođen 8. svibnja 1968. godine u Sisku. Diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1992. godine. Živi i radi u Zagrebu i Sisku.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum