Izložbe “Mistična bića” i “Urbani krajolici” u galeriji Fonticus u Grožnjanu

Dvije samostalne likovne izložbe otvorene su u subotu, 29. veljače u Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu. Sapana Gandharb predstavila je svoja “Mistična bića” dok je Morana Varović Čekolj prikazala “Urbane krajolike”. Radove i autorice, koje su zaslužne svaka za svoj postav u galeriji, predstavio je kustos Eugen Borkovsky koji posjetiteljima uvijek uz stručno daje i svoje osobno, dublje viđenje radova koji nastanjuju prostore ove galerije. Iskoristio je ovu priliku i da najavi skori engleski prijevod monografije izdane povodom 50. godišnjice Grožnjana kao “grada umjetnika” koja će biti dostupna uz dosadašnju hrvatsku i talijansku verziju. Ove godine zapravo se navršava 55 godina kako je kipar i slikar Aleksandar Rukavina svojom umjetničkom vizijom spasio Grožnjan od potpunog iseljavanja i zapuštanja, te će tomu u spomen na jednom od gradskih trgova postaviti njegova bista.

Sapana Gandharb, autorica rodom iz Nepala, bila je nadahnuta budističkim tekstovima kod izrade deset svojim keramičkih skulptura od kojih su tri zidne, a sedam je podnih. “Postavljeni radovi izvedeni su sofisticiranim keramičarskim tehnologijama koji bude više asocijacija. U prvi tren, ovi objekti nam se čine kao apstraktne konstrukcije, no pažljivijim uvidom u odnose i detalje shvaćamo da oblici nose ideju zoomorfnih tvorbi. Ambivalentnost doživljaja može varirati od nelagode zbog njihovih ušiljenih segmenata do oduševljenja. Kao da se materijalizirao nemirni svijet fantastičnih mitova i/ili snova. Cijeli projekt možemo podijeliti na dvije grupe radova. Jednu grupu karakteriziraju začudne forme pticolikih bića. U manju grupu pripadaju oblici glava, uz ideju maske. Narativna figurativnost, smišljeni pristup oblikovanju te likovna čistoća karakteristike su ovih radova. Autorica uspijeva arhaičnom tehnologijom i materijalom utjecati na realnost. Cijeli ciklus sveden je na bijelu, crnu i zlatnu boju. Plemeniti metal se pojavljuje ponegdje pa, iako uvodi dekorativnost, doprinosi ideji animirane forme. Autorica ga koristi znalački i decentno. Neki dijelovi izduženi su, precizno izvedeni od gline, a prema kraju ušiljeni. Raskrižja mističnog uporišta su ovog ciklusa. Vizualizirajući fantastiku doživljaja, likovnim jezikom, procesualnim postupcima, Sapana nas suočava s mogućom stvarnošću. Autoricu zapravo ne zanima prijenos realnih oblika. Ideja motiva potrebna joj je kao polazište, područje na kojem može izgovoriti stav”, istaknuo je kustos.

Sapana Gandharb rođena je 29. lipnja 1977. u blizini Katmandua u kraljevstvu Nepala, a u Europu seli 2000. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Sloveniji, i stekla slovensko državljanstvo. U keramičkoj radionici Igora Krmpotića uči osnove izrade keramike. Dodatno znanje i vještine stiče pohađajući tečajeve u radionici Ines Kovačič u Ljubljani i na Institutu V-oglje s Barbom Štembergar Zupan. Svoje radove izlagala je na mnogobrojnim izložbama, a radovi joj se nalaze u mnogim kolekcijama diljem svijeta. Nagrađivana je više puta. Živi i radi u Istri.

Morana Varović Čekolj svojim slijedom od 27 oslikanih površina u tehnici akril na platnu, uglavnom srednjih dimenzija, nastalih u protekloj godini, zamućenih kadrova snažnog kolora i razigranog ritma problematizira ideju urbanog, mijenu i tijek kao vizualne događaje. Predlošci za radove bile su fotografije koje je autorica sama snimila. Borkovsky kaže da njezini isječci nude impresije koje namjerno nisu oblikovno opterećene definicijom. “Naglašenošću doživljaja preskočena je naracija, a insinuacija mogućeg materijalizira se u plošnom formatu slike. Umjetnica često ostavlja vidljivim nakupine namaza. Oni otkrivaju gestu u potezima kistom kojim gradi površine. Uvedeni su ekspresivni elementi, oblici s ruba prepoznatljivog. Pred nama je interpretacija urbanog meteža, a Morana Varović Čekolj nam nepogrješivo ilustrira potmule zvukove brujanja i vibracija, odbljeske svjetla i slike koje ne zumiramo vidom, a koje ipak ostaju u kutovima pogleda. Nižući radove, umjetnica istražuje mogućnosti materijala i ambivalentnost oblika. Prolazeći od rada do rada, otkrivamo različito tretirane elemente koji se ponekad ponavljaju. Oblici više ne odražavaju stvarnost, već nutrinu autorice koja izgovara svoj doživljaj. Ovime umjetnica progovara o suvremenom vremenu u kojem imamo sve više informacija, a sve manje značenja. Značenje umjetničkog djela dekodira se pomoću svijeta umjetnosti i kulture kao mehanizama iniciranja značenja i smisla. Tako je zatvoren konceptualni krug spoznaje i autorskog osjećaja/doživljaja mijena. Vizualizacija doživljaja predstavljena je nizom krhkih evokacija stanja.”

Morana Varović Čekolj rođena je 1984. godine u Zagrebu. Usporedo s osnovnom školom pohađa i glazbenu osnovnu školu Ivan Zajc. Nakon završetka Škole primijenjene umjetnosti i dizajna upisuje Učiteljski fakultet, razrednu nastavu s pojačanim gradivom iz likovne kulture na kojem je diplomirala 2012. godine. 2014. upisuje ALU u Zagrebu. 2019. diplomirala je na Slikarskom odsjeku u klasi izv.prof.art Ksenije Turčić. Od 2020. je stalni član HDLU-a. Imala je tri samostalne izložbe, sudjelovala je na skupnim projektima kao edukator i predavačica, na radionicama i likovnim kolonijama te izlagala na zajedničkim izložbama.

Tekst i fotografije Marko ŠORGO

Leave a Reply


2 + = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum