Najavljena Kazališna zima u Istri u Istarskom narodnom kazalištu

Na konferenciji za medije održanoj u četvrtak, 5. ožujka u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula, predstavljen je projekt Kazališna zima u Istri 2020. Prisustvovali su Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije i Ravnateljica INK, Gordana Jeromela Kaić.

Projekt Kazališna zima u Istri koju financira Istarska županija, održava se šestu godinu za redom. Ove će godine istarsku publiku osvojiti čarobne glazbene arije, jer će se projekt predstaviti s operom Antonia Smareglie „Caccia lontana“.

Novi je to korak, drugačiji, kako kaže Torbica, u odnosu na dosadašnje godine kad se njegovao čakavski izričaj, i gostovalo diljem Istre s predstavama iz produkcije Čakavske scene INK. Ravnateljica je podsjetila nazočne o važnosti ove koprodukcije s HNK u Varaždinu, o nasljeđu koje smo zajedno postavili na scenu, premijerno izveli u Puli i Varaždinu, o educiranoj i zahtjevnoj londonskoj opernoj publici koju smo prošloga ljeta oduševili s tri večernje izvedbe u sklopu festivala Opera in The City.

Autor teksta je Giovanni Pozza, a prevoditelj je Boris B. Hrovat. Operu je režirao Ozren Prohić, a dirigent i zaslužen za glazbenu pratnju je Stjepan Vuger u alternaciji s Antom Sladoljevom. Madonnu Bella igra Jelena Štefanić (sopran) dok Fiordaliso utjelovljuje Sofija Cingula (mezzosopran).

Kazališna zima u Istri započinje u ponedjeljak, 9. ožujka u Vodnjanu u 19 sati (Zajednica Talijana Vodnjan), 10. ožujka u Pazinu u 20 sati (Spomen dom, dvorana Istra), 16. ožujka u Poreču u 20 sati (Kazalište) , te u Rovinju 18. ožujka u 18 sati (MMC-Multimedijalni centar).

„Koprodukcijom dvaju kazališta ostvarila se vrijedna umjetnička suradnja koja pruža publici nesvakidašnju priliku upoznavanja važnih djela istarske glazbene baštine. Riječ je o prvoj operi (diplomskom radu) iznimnog skladatelja Antonia Smareglie čije se djelo revalorizira na pravi način tek posljednjih dvadesetak godina. Zanimljivo je da se radi o operi koja nije orkestrirana već se izvodi samo uz klavirsku pratnju. U djelcu “Daleki lov” poezija i glazba međusobno se natječu u ljupkosti, ukusu i eleganciji. Pjesnik Pozza i maestro Smareglia stvorili su iznimno simpatičnu stvarčicu. Stihovi su dobri, dobro složeni, te pretočeni u vedre slike. Glazba je tečna, melodična, a u isti čas prožeta harmonijom, bogato i ukusno popraćena orkestrom. Dijelovi se odlikuju odredjenom formom, te time što stoje na vlastitim nogama, s početkom, sredinom i krajem. Prizoru prethodi efektan orkestralni preludij lovačkoga stila: čini se poput Mendelssohna, ali u svakom slučaju imitacija je dobro napravljena i nije servilna”, piše u opisu predstave.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum