Otvorena izložba fotografija „PoPuli(zam)“ Igora Dražića u HUIU galeriji

Izložba fotografija „PoPuli(zam)“ Igora Dražića otvorena je u četvrtak, 5. ožujka u pulskoj HUIU galeriji.

Glavna tema je izložbe je grad Pula, a sve fotografije snimljene su na ulicama grada u ovom stoljeću. Radovi su grupirani u tri skupine: Izgradnja obalnog kolektora na Rivi 2012./13. godine; Grafizmi (grafiti i plakati na ulicama grada); Razno.

Najzanimljiviji ciklus je zasigurno onaj prvi koji je ujedno i svojevrsna vizualna kronika radova na pulskoj Rivi koji su se protegnuli kroz dvije godine. Dražić poput Auggiea Wrena iz filma „Dim“ bilježi svakodnevne promjene na pulskoj Rivi snimanoj iz uvijek istog ugla (osim kada mu se ispred objektiva ne pojavi kontejner pa se mora pomaknuti nekoliko metara unazad). Zanimljiv je i ciklus nazvan Grafizmi jer u prvi plan stavlja one elemente koji su mogli biti snimljeni u bilo kojem drugom gradu,a zamućuje sve ostale. Prolaznici su uvijek mutni i u pokretu, a grafiti i dijelovi plakata su istaknuti u svojoj banalnosti.

„Preko stotinu fotografija autora izrazito bliskog Puli koji samoironično kliče: „Igram na kvantitetu!“, kroz tri cjeline uvodi promatrača u šumu fotografija, pritom dajući mu isti onaj izazov pred kojim i sam autor stoji uzimajući fotoaparat u ruke. Dražić manipulira pažnju promatrača usmjeravajući mu pogled u d(et)alj koji u stvarnosti nosi doživljaj, ne boji se sugestije i ne zazire od nesavršenosti, od ispražnjenog kadra naizgled lišenog informacijom, kao ni onog pretrpanog sadržajem pa ni od zamućenih krupnih planova. Osvjetljujući film ili ostavljajući digitalni trag, njegov se objektiv tvrdoglavo probija do željenog kadra i bez naknadnog kadriranja otkriva nam bit“, piše Nevena Trgovčić u pozivu na otvorenje izložbe.

Izložba Igora Dražića u galeriji HUIU ostaje otvorena do 25. ožujka.

Tekst i fotografije B. VINCEK

Leave a Reply


6 − 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum