Pjesnička večer Enesa Kiševića u kazalištu Dr. Inat

Umjetnost koja mijenja i čini nas boljim ljudima

• Počevši od svojih najranijih stihova pa sve do pjesme napisane večer prije, ponudio je pjesnik i glumac Enes Kišević mnogobrojnoj pulskoj publici koja se krajem prošlog tjedna okupila u dvorani Kazališta Dr. Inat u Društvenom centru Rojc riječi koje njeguju dušu, srce i um. Poetska večer pod nazivom “Lampa u prozoru” bila je posvećena ljubavi, a s obzirom da je u pitanju Kišević bila je neodvojiva od mudrosti i propitivanja čovjekovog postojanja i ostavštine.

Kišević se, međutim, nije limitirao samo na svoj rad nego je gladnim ušima prisutnih ponudio i pjesme naših velikana, kao što su to Dobriša Cesarić i Jure Kaštelan, čaroliju perzijskog pjesnika Mevlana Rumija te niza nepoznatih autora koji su mu, kako kaže, najdraži. Začinio je to i riječima Nikole Tesle, Homera, i sve tečno isprepleo humorom, anegdotama i sjećanjima na drage mu osobe, poput Zorana Radmilovića i Branka Fučića. Večer je inače posvetio dvjema ženama – svojoj majci i majci Branka Sušca, voditelja Dr. Inata, koja je bila ljubav njegovog života.

Kiševićev s majstorijom vodi publiku labirintima svojih i tuđih emocija i razmišljanja, vješto i nepretenciozno, zaogrnuvši prisutne prijateljskom toplinom i čineći opipljivom univerzalnu ljubav koja nas sve spaja. U tom svijetu umjetnost i kultura su moćno sredstvo istraživanja, preispitivanja, praćenja i promijene nas samih i konzekventno svijeta koji nas okružuje. A nakon uranjanja u te dubine izlazi se kao bolje biće no što se bilo prije svega sat i pol.

Toplom ugođaju doprinijela je i Lea Šprajc, mlada kantautorica izuzetnog vokala koja je u pratnji svoje gitare izvela UNESCOM zaštićene međimurske popevke, nekolicinu svojih autorskih pjesama kojima nastavlja graditi naslijeđenu baštinu, ali i uglazbljenim antologijskim pjesmama kao što je to „Pjesma iz predgrađa“ Dobriše Cesarića u aranžmanu Ibrice Jusića. Za kraj, pozvala je publiku da joj se pridruži u pjevanju pjesme „Klinček stoji pod oblokom“, što su Puljani sramežljivo i prihvatili.

Pjesnička večer Enesa Kiševića “Lampa u prozoru” uz glazbenu gošću Leu Šprajc realizirana je u sklopu projekta GRAD(imo) ROJC kojeg provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula i udrugama Čarobnjakov šešir, Merlin, Metamedij i Zelena Istra. Svrha projekta je unapređenje modela upravljanja u DC Rojc.

Tekst Ivana-Nataša TURKOVIĆ

Fotografije iz arhive Saveza udruga Rojca

Leave a Reply


8 − = 4

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum