Portret osebujne sutkinje

U sklopu ciklusa frankofonskog filma u pulskom Kinu Valli prikazan je odličan belgijski dokumentarac „Tako mi Bog pomogao“ (2017), koji su režirali Yves Hinant i Jean Libon.

Oni se bave sredovječnom briselskom sutkinjom Anne Gruwez, koja svojim osebujnim pristupom rješava dodijeljene joj slučajeve i komunicira s „klijentima“ pri dnu društvene ljestvice. Riječ je o vrlo uspjelom redateljskom postupku izravnog praćenja protagonista, kombiniranog s elementima lažnog dokumentarca, u kojemu su potpuno izbjegnuti naratorski komentari i razgovori s protagonistima.

Sav teret priče na svojim leđima nosi glavna junakinja, koja je doista nekonvencionalnog pristupa, ima duha i svakom problemu pristupa na osebujan način. Sutkinja će začiniti crnim humorom i vrlo traumatične situacije, sa svojim sugovornicima (prostitutkama, obiteljskim nasilnicima i slično) razgovara kao da je njihova kolegica, ali istodobno pristupa poslu vrlo savjesno i pokušava pravedno riješiti svaki dodijeljeni joj slučaj.

U tom smislu naročito je intrigantan stariji slučaj dviju umorenih prostitutki, koji sutkinja, unatoč silnom trudu i upornosti, ne uspijeva riješiti. Iako filmom dominira vedro ozračje, ima i prilično morbidnih sekvenci, poput one u kojoj se usred dana iskopava leš osumnjičenika da bi se uzeli uzorci tkiva, a naročito je stravičan prizor u kojemu mlada žena iznimno detaljno i pribrano objašnjava zašto je morala ubiti maloljetnog sina.

Zaključno, riječ je o dokumentarcu koji vedrijim pristupom obrađuje mračne strane života, ali istodobno ukazuje na značaj struke i odgovornost koju bi trebali imati nositelji važnih društvenih funkcija. Šteta da je u pulskom kinu prikazan samo jednom pred malim brojem ljudi, budući je riječ o vrlo zabavnom, ali i društveno poučnom djelu.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


2 + 8 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum