Pronađeni histarski grobovi kod Dvojnih Vrata u Puli

Tijekom arheoloških istraživanja okoliša zgrade Arheološkog muzeja Istre pronađen je izuzetan nalaz histarskih žarnih grobova.

U neposrednoj blizini Dvojnih Vrata pronađeno je pet histarskih žarnih grobova iz željeznog doba, koji se okvirno datiraju u razdoblje od 11. do 2. stoljeća prije Krista. Riječ je o ukopima u žarama; neke od njih odložene su u rupe u zemlji obložene kamenjem (suhozidom), a druge su ukopane direktno u tlo te poklopljene kamenim pločama. U žarama su vidljivi spaljeni ostaci pokojnika, a u neposrednoj blizini urni vide se ostaci paljevine – pepela i gara.

U Puli su histarski žarni grobovi već pronađeni na potezu od slavoluka Sergijevaca do početka Ulice Castropola, a najveći dio njih otkriven je krajem 19. i početkom 20. stoljeća prilikom izgradnje objekata koji se tamo nalaze i danas.

Po završetku iskopavanja žare će se snimiti pomoću CT uređaja u Općoj Bolnici Pula,  te će se tako steći uvid u njihov sadržaj. Nakon toga, obavit će se antropološke analize pronađenih posmrtnih ostataka, koje će nam otkriti broj sahranjenih osoba i njihov spol, te će se obaviti apsolutno datiranje, koje će nam pomoći da se precizno odredi starost grobova.

Ovi nalazi histarskih grobova izuzetno su svjedočanstvo o načinu života i običajima prastanovnika Pule i Istre iz razdoblja prije rimske vladavine.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum