Vrhunski neonoir na HTV 2

Nakon što nam je korona virus onemogućio odlaske u kina, jedini načini kako možemo konzumirati filmove jesu internet i televizijski program.

Iako internet, naravno, nudi mnogo širi odabir filmova i serija i na televiziji ima iznimno vrijednih repriznih filmskih ostvarenja. Jedno takvo nudi se večeras na HTV 2, a riječ je o izvrsnom kriminalističkom filmu „L.A. Povjerljivo“ (1997) koji je pokojni majstor trilera Curtis Hanson režirao prema istoimenom romanu kultnog pisca Jamesa Ellroya.

Radnja filma odvija se u polusvijetu Los Angelesa 1950-ih, a prati živote trojice policajaca koji djeluju u tom miljeu. Bud White (Russell Crowe) je policajac sklon grubljim metodama, za razliku od kolege (Kevin Spacey) koji svoje poduhvate reklamira na stranicama tabloida, dok je mladi Ed Exley (Guy Pearce) ambiciozan policajac koji se previše drži pravila, što kolege ne vole. Njihovi životi zakompliciraju se kad otkriju opasnu urotu, tijekom istraživanja lanca prostitucije.

„L.A. Povjerljivo“ je doista izvrstan primjerak podžanra zvanog neonoir, svakako vrhunac Hansonove redateljske karijere, a mnogi ga opravdano smatraju i jednim od najboljih filmova 1990-ih uopće. Riječ je o filmu kompleksne radnje s brojnim podzapletima i preokretima, brutalnih i napetih prizora, izvrsno portretiranih likova i vizualno sjajno ostvarene atmosfere (direktor fotografije Dante Spinotti). Film je nominiran u devet kategorija, a osvojio je dva Oscara, jedan za najbolji prilagođeni scenarij (Curtis Hanson i Brian Helgeland), a drugi za najbolju sporednu žensku ulogu (Kim Basinger).

 

E. L.

Leave a Reply


9 + 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum