Cultre Action Europe: Proračun za oporavak Europe treba poduprijeti i kulturu

„Pandemija koronvirusa zahtijeva napredne i hrabre akcije na svim frontama, a višegodišnji financijski okvir Europske unije (MMF) 2021.-2027. bit će jedan od glavnih alata za revitalizaciji europskih društava. Od vitalnog je značaja da budući MMF pomogne državama članicama da prebrode sadašnju krizu te da otvori vrata održivoj budućnosti, omogućavajući demokratske i pravedne socijalne i ekonomske modele koji će jamčiti dobrobit građana, a kultura mora biti dio ove transformacije“, javljaju iz Culture Action Europe.

Nakon sastanka Europskog vijeća održanog 23. travnja 2020., Europska komisija dobila je zadatak da do 6. svibnja 2020. izradi revidirani prijedlog MFF-a, koji integrira fond za oporavak Europe u već postojeći prijedlog MFF-a. Institucije EU-a i države članice moraju takve pakete financijske pomoći učiniti dostupnima i kulturnom i kreativnom sektoru, zadržavajući posebnosti već postojećih programa.

„Culture Action Europe zagovara značajnu i održivu potporu kulturi u proračunu za oporavak budućnosti Europe. Ovim putem ponavljamo naš poziv da se kultura stavi u središte (revidiranog) MFF-a udvostručenjem proračuna za Kreativnu Europu i osiguravanjem najmanje 1% cjelokupnog dugoročnog proračuna kroz polja politike i programe MFF-a namijenjenih kulturi.

Pozivamo europske institucije i države članice da prepoznaju kulturu kao sastavni dio gospodarskog i socijalnog plana oporavka Europe u okviru novog MFF-a i na taj način podrže kulturni i kreativni sektor s najmanje 7% fonda za oporavak.

Poziv Read Culture Action Europe’s position on the post-coronavirus 2021-2027 MFF here.

Leave a Reply


− 1 = 8

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum