Nasljeđe Jacquesa Tatija

Na Hrvatskoj televiziji bore se protiv korona virusa na vrlo zanimljiv način.

Umjesto da nam serviraju samo filmove postapokaliptične tematike, zadnjih tjedana ponudili su nam nekoliko remek-djela velikog francuskog komičara, glumca i redatelja Jacquesa Tatija (1908 – 1982). Najprije je prikazan „Odmor gospodina Hulota”, u kojemu Tati glumi simpatičnog Hulota koji u svojoj krntiji odlazi na ljetni odmor, dok je jučer (13. travnja) prikazan „Moj ujak” (Oscar za najbolji strani film), ispričan iz perspektive maloljetnika kojemu je uzor nekonvencionalni ujak (također ga glumi Tati).

Naravno, voljeli bismo se u sljedećim tjednima podsjetiti i njegovih kasnijih djela (Vrijeme igre, Prometna gužva, Parada), kao i njegovog prvog cjelovečernjeg filma „Praznični dan”. Moglo bi se reći da je tijekom svoje karijere Tati snimio doista malo filmova (šest dugih i jedan kratki), ali je u svima ostao iznimno dosljedan svojem svjetonazoru i umjetničkom integritetu. Tati je kreirao lik nespretnog i šutljivog osobenjaka s lulom, priče su mu vrlo labave i temelje se na slaganju epizoda s vizualnim gegovima, u njegovim filmovima iznimno je dobro razrađena upotreba zvuka, a vizualno je sklon korištenju statične kamere i širih planova (srednji, polutotal, total).

A kako mlađi naraštaji doživljavaju Tatija danas? Vjerojatno ih dosta podsjeća na Rowana Atkinsona i njegovog Mr. Beana, što je djelomično i točno. Obojica su temeljili priču na nizanju gegova (s time da je Atkinson uspješan samo u kratkoj formi) i stvorili su vizualno iznimno prepoznatljive likove koji uglavnom šute, a tek rijetko izuste pokoju riječ. No, tu sličnosti zapravo prestaju. Mr. Bean je patološki sebičnjak, mizantrop koji će zeznuti bilo koga (ne vodeći računa o dobi, spolu ili zdravlju) samo da ostvari svoje sebične i najčešće djetinjaste ciljeve.

Gospodin Hulot je potpuno drugačija priča. Njegov pogled na svijet je pozitivan, ispunjen humanističkim nastojanjima i brigom za druge, a šteta koju radi svojim djelovanjem nije namjerna, nego usputna, svojevrsni nusprodukt njegove nespretnosti. Tati je još sredinom prošlog stoljeća vrlo senzibilno i nadahnuto obradio strahove od tehnološkog napretka, licemjerja srednje klase i opasnosti koje prijete zdravim međuljudskim odnosima.

Njegovi su filmovi, također, prožeti slojevima lirike i melankolije koji se dojmljivo stapaju s prije navedenim sastojcima. Nisu ga bez razloga uspoređivali s velikim Chaplinom. Utoliko je njegov ciklus korisniji i poželjniji u ovo krizno vrijeme kada se moramo ozbiljno zapitati kamo naša civilizacija ide i što bismo svi zajedno trebali poduzeti.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


8 − = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum