Forum Tomizza light

21. Međunarodni pogranični susreti Forum Tomizza trebali su se s temom DOMOVINA D.D. (Domovina, dioničko društvo) odvijati u Trstu, Kopru i Umagu od 20. do 24. svibnja 2020. Epidemija koronavirusa odgodila je Forum Tomizza za još nedefinirani jesenji termin.

„Zabrana putovanja i zatvorene granice iznenada su ugrozile međunarodnu koncepciju našeg festivala. Trudimo se iznaći načine kako na siguran način vratiti naš projekt u život, postavljamo si pitanja: na koji način osmisliti budućnost međunarodnog sudjelovanja koje je sama bit našeg prekograničnog projekta? Kako iznova doći do onemogućenog živog kontakta, razmjene, gostovanja? Što se događa s kritičnom misli, književnošću i umjetnošću općenito, kada je zatvorena u nacionalne granice? Na te izazove odgovorili smo tako što smo naše sadržaje preselili u virtualne prostore, ali to ne može nadmašiti fizički kontakt stvaralaca i publike. No, ipak: u četvrtak, 21. svibnja 2020. u 20 sati, na dan kada se trebao odvijati koparski dan Foruma i na obljetnicu smrti Fulvija Tomizze, živim događajem odat ćemo počast piscu po kojem Forum nosi ime“, navode organizatori.

U zaklonu dvorišta jedne od koparskih palača, dramski glumci Rok Matek i Miriam Monica interpretirat će na slovenskom i talijanskom jeziku odlomke iz pojedinih Tomizzinih djela, a poneku riječ voditelji projekta Neven Ušumović i Irena Urbič posvetit će i predstavljanju zbornika 20 LET POGUMA / 20 ANNI DI CORAGGIO / 20 GODINA HRABROSTI, koji su povodom 20. obljetnice Foruma Tomizza izdali prije nekoliko mjeseci.

„Intiman, ali sadržajno bogat hommage bit će dokaz da usprkos svim poteškoćama, ideje suživota, dijaloga, nadilaženja granica i želja za upoznavanjem drugog i drugačijeg ostaju još itekako žive. Događaj ćemo neposredno prenositi preko interneta. Link za događaj bit će dostupan na društvenim mrežama, https://www.facebook.com/forumtomizza/ YouTube kanalu i mrežnoj stranici Foruma Tomizza www.forumtomizza.com“, poručuju organizatori.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 − 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum