Međunarodni dan muzeja u Novigradskom muzeju Lapidarium

„Dajla… e poi ci sei tu Sonja“ – audio – vizualna priča

• Novigradski muzej Lapidarium i ove godine sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja koji se tradicionalno održava 18. svibnja.

„Ovogodišnji program, premda smo morali dijelom odustati od planiranoga, posvećujemo našoj sugrađanki Sonji Ritoši i njezinoj životnoj priči. U vrijeme pisanja ovog teksta Sonja Ritoša ima 87 godina, središnja nit njezine priče je Pula, ali još više Dajla, o kojoj piše s ljubavlju i toplinom. To je ujedno bio poticaj da se novigradski muzej prihvati tiskanja njezina rukopisa i pjesama, a knjigu je sama jednostavno nazvala „Moja priča“. Njezini roditelji rođeni u istarskim selima Funtani i Ladrovićima, emigrirali su iz Istre u prošlom stoljeću, početkom talijanske okupacije. Majka je porodila 21 dijete, a Sonjina sjećanja vode nas kroz četiri državna sistema, sve do današnjih vremena. Stoga je knjiga pogled na prijeđeni put jedne žene, njezino viđenje i sažimanje osobnih ljudskih uspona, padova i promjena, ratova, stradanja, mizerija, nadanja, izazova identiteta, nedvojbenosti i tople čovječnosti. Knjiga je dopunjena i vizualnim materijalima njezine kćerke, umjetnice Lare Ritoša – Roberts“, javljaju iz Muzeja.

„S obzirom da knjigu „Moja priča“ ipak ne možemo predstaviti bez same Sonje koja je trenutno u Puli, a i Lare koja je u Londonu, odlučili smo ih predstaviti sažetom audio – vizualnom formom koja se sastoji od snimljenog Sonjinog glasa dok čita pjesmu i ulomak o Dajli 70-tih godina prošlog stoljeća. Njezinu naraciju prati zvučna podloga, odabrane Larine sekvence digitaliziranih obiteljskih fotografija i video iz Dajle. U muzejskom fundusu imamo i građu vezanu uz Dajlu 70-ih, pa se početna virtualna ideja postepeno pretvorila i u – izložbu. U muzejskom prostoru, pored Sonje i Lare, predstavljamo i „Projekt Dajla“ iz 1965. autora Marka Pogačnika (člana slovenske avangardne grupe OHO) i Franci Zagoričnika. No, to nije sve. Izložbu smo zaokružili još jednom pričom iz 70-ih. Riječ je o susretu umjetnika iz Austrije i Jugoslavije u staroj školi u selu Brdo/Berda pored Momjana, a koncipirala ga je 1976. Ursula Krinzinger u dogovorima s Marinom Abramović. Jedan od Brdo’76 projekata čuva se u Lapidariumu, a riječ je o 10 radova austrijskog umjetnika Heinza Cibulke koji ne govore samo o svakodnevnom životu stanovnika Brda, nego i o obilježjima jedne države koja više ne postoji, kao i o jeziku kojim se u Brdu više ne govori. Stoga Cibulkine fotografije prati i audio zapis muzikologa Alberta Mayra, također jednog od sudionika Brdo’76. Projekti Dajla’65 i Brdo’76 nezaboravni su emocionalni i umjetnički događaji, jedni od mnogih nastalih u poznatomdesetljeću ‘druge linije’ umjetničkog otpora i promjena, istraživanja i kritike, kad su prevladavane granice i kad se uključivalo u opća zbivanja novih kretanja umjetnosti i društva“, javljaju iz muzeja Lapidarium.

Izložbu je moguće razgledati radnim danima muzeja od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati do 18. lipnja, uz pridržavanje svih epidemioloških, higijenskih i mjera fizičkog distanciranja propisanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum