Otvorena izložba Andija Pekice, Denisa Sardoza i Marka Vojnića u KarloBaru DC-a Rojc

Prvi kulturni događaj u Rojcu nakon “lockdowna”

• Izložba radova Andija Pekice, Denisa Sardoza i Marka Vojnića prvi je „post-korona“ kulturni događaj održan u KarlBaru društvenog centra Rojc. Kao što je na samom otvaranju napomenuo Vojnić, izložba je neformalnog karaktera i nema određeni koncept ili temu, a glavni razlog za njeno organiziranje bio je dati priliku ljudima da se ponovo okupe i druže. Sudeći po njihovom broju vidljivo veselom i opuštenom raspoloženju organizatori su u svojim nakanama bili vrlo uspješni. Budući da je izložba postavljena u KarloBaru, ulaz posjetiteljima je bio omogućen iz unutarnjeg dvorišta Rojca.

„Autori i sami radovi koji su izloženi na ovoj izložbi, formom i sadržajem imaju mnoge sličnosti. Na njima se može primijetiti sklonost prema post konceptualnom izričaju i analitičkom slikarstvu. Takve sklonosti i pristupi dio su sličnih načina građenja slika, slika koje u ovom slučaju nisu cilj nego postaju sredstvo. Na svim radovima trojice autora mogu se rekonstruirati putevi njihovih nastanka i okviri mišljenja o realizaciji slike. Prevladavanje boje (ili bolje rečeno ne boje), gesta, trag, podloga, tekstura i uporaba teksta dodatni su momenti koji ih ujedinjuju u ovoj izložbi manjeg formata.

„Iako primjeri analitičkog slikarstva nastaju istovremeno sa postminimalizmom i konceptualnom umjetnošću u povijesnom smislu, vidljiv je trag koji je ovakav pristup u umjetnosti obilježio i djelovanje ovo troje autora. Također, vidljivi su i tragovi drugih avangardnih stilova i pravaca poput konkretne poezije, suprematizma i novog realizma koje autori koriste kao nasljedstvo u vlastitom djelovanju i oslanjanja na teorije jezičkog obrata tj. tautološke modele, logičke ispraznosti, autorefleksivne propozicije i semiologiju. U ideološkom smislu autori nastavljaju tradiciju modernističke umjetnosti“, piše u opisu izložbe.

Andi Pekica rođen je 1968. godine u Puli. 1987. godine završio je srednju školu, smjer grafički dizajn kod profesora Ivana Obrovca u Puli. Diplomirao je na grafičkom odjelu Pedagoškog fakulteta u Rijeci 1992. godine. Od 1996. godine radi kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Član je HDLU Istre od 1994. godine. Od 1996. god. Izlagao je na više samostalnih, te na mnogobrojnim skupnim izložbama. Za svoj je rad šest puta nagrađivan.

Denis Sardoz rođen je 1969. godine u Puli. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti kod profesora Ivana Obrovca. Diplomirao je na grafičkom odjelu Pedagoškog fakulteta u Rijeci 1994. god. Radi u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi, te bio sudionik na nekoliko likovnih kolonija. Dobitnik je nekoliko diploma i nagrada za svoj rad.

Marko Vojnić rođen je 1980. godine u Puli. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajn u Puli. Studirao na Filozofskom fakultetu u Rijeci a diplomirao na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu 2007. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a djela mu se nalaze po mnogim muzejskim zbirkama.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum