Pokrenuta platforma Creatives Unite – za kulturni i kreativni sektor pogođen epidemijom virusa COVID-19

Pokrenuta je internetska platforma Creatives Unite namijenjena kulturnom i kreativnom sektoru pogođenom epidemijom virusa COVID-19. Osnovni joj je cilj prikupljanje i dijeljenje informacija vezanih uz krizu na jednom mjestu te stvaranje zajedničkih inovativnih rješenja.

Trenutno smo suočeni s ozbiljnom zdravstvenom krizom čije se posljedice odražavaju na mnoge gospodarske grane diljem svijeta, posebice na kulturni i kreativni sektor. Unatoč trenutnim prilagodbama na nov način života kreativci su ostali kreativni te su iz trenutne situacije proizišle mnoge optimistične inicijative. Širenje informacija u kombinaciji s tehnoloških mogućnostima rezultiralo je pozitivnim učinkom na jedno cjelovitije djelovanje.

S obzirom na situaciju u cijelom svijetu pojavila se hitna potreba da se prikupe sve informacije o reakciji kulturnog i kreativnog sektora na krizu prouzročenu virusom COVID-19 te da ih se strukturira i učini dostupnima svima.

Nakon videokonferencije ministara kulture zemalja Europske unije, održane 8. travnja 2020. vezano uz pandemiju virusa COVID-19, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel predložila je pokretanje internetskog referentnog mjesta namijenjenog kulturnom sektoru sa svrhom razmjene informacija i dobrih praksa. Upravo kao rezultat tog prijedloga osmišljena je i pokrenuta platforma Creatives Unite.

„Koronavirus ima poražavajući ekonomski utjecaj na kulturni i kreativni sektor. Ova internetska platforma pružit će mjesto kulturnim i kreativnim sektorima za razmjenu ideja i inicijativa te za stvaranje inovativnih rješenja zahvaljujući njihovoj kreativnosti u odgovoru na krizu. Platforma od sektora za sektor“, kaže povjerenica Mariya Gabriel.

Creatives Unite je platforma pokrenuta radi prikupljanja te dijeljenja informacija i odgovora koji se šire internetom vezano uz virus COVID-19, a koji se odnose na europski kulturni i kreativni sektor. Svrha joj je usmjeravanje korisnika na internetske stranice relevantnih mreža, organizacija i inicijativa te davanje mogućnosti za rasprave, dijeljenje resursa i stvaranje inovativnih rješenja. Platforma nudi zajednički prostor za sve one koji traže informacije o trenutnim inicijativama u kulturnom i kreativnom sektoru te omogućuje pristup mnoštvu aktualnih informacija na jednom mjestu.

Platformu Creatives Unite vodi Creative FLIP, pilot-projekt Europskog parlamenta koji provodi Goethe Institut u suradnji s Europskom mrežom kreativnih centara (European Creative Hubs Network) te nekoliko partnera. Cilj je pilot-projekta podupiranje zdrava i održiva ekosustava za kulturni i kreativni sektor u skladu s četiri načela: financiranje, učenje, inovacije i patentiranje.

Izvor

Leave a Reply


+ 5 = 6

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum