Virtualna izložba skulptura Marija Devčića „Morphogenesis Within“ HUIU galerije

Nova virtualna izložba HUiU galerije: „Morphogenesis Within“, kipara Marija Devčića dostupna je od četvrtka 14. svibnja na službenim stranicama galerije ta na njihovom YouTube kanalu.

“Mario Devčić, pulski kipar nadrealist, rođen i odrastao u Hrvatskoj za vrijeme najvećeg previranja na Balkanu svoje je stanje uma uložio u svoje skulpture kao jedini bijeg od zastrašujuće stvarnosti i posljedica rata.

“Izrađene od iskonskih materijala, poput drveta i gline, u kombinaciji s modernim materijalima poput metala i plastike skulpture izražavaju sirove i osnovne impulse, strahove i želje. Stvoren u kombiniranoj tehnici, podsjećaju publiku i samog autora na to da se život sastoji od mnogih događaja i osjećaja koji istodobno stvaraju cjelovitost i doživljaj pojedinca. Moderni materijali opisuju modernog čovjeka koji je u osnovi ostao nepromijenjen od njegovih početaka. Otvorena usta u gotovo svakom djelu govore o gladi, iako ne fizičkoj, nego o tjeskobi koja prožima i uništava njegovu humanost i humanost svih drugih. Iako djeluju pesimistično, zapravo su vrlo optimistične jer predstavljaju postupak izlječenja duše za ovog umjetnika”, piše u opisu izložbe.

Devčić je kipar koji je izlagao na četiri kontinenta, a trenutno njegove radove prodaju galerije u Londonu i Nashvilleu. Značajnije nagrade su mu 1. mjesto za skulpturu na izložbi u Moskvi, u Pekingu 2. mjesto, te izlaganje u Louvreu u Parizu prošle godine.

Program HUIU galerije sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Zaklade Kultura nova, Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i Upravnog odjela za kulturu Istarske županije.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 3 = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum