„Il Bugiardello“ Josipa Ivančića Pina u Gradskoj radionici

Josip Ivančić Pino predstavlja svoj najnoviji umjetnički iskaz naziva „Il Bugiardello“ u subotu 6. lipnja u 20 sati, u vrtnom prostoru pulske Gradske radionice.

Uvodeći nas u temu Pino objašnjava: “Kako u užem umjetničkom tako i u širem društvenom polju danas dominira ideja o umjetnosti kao autonomnoj djelatnosti temeljno različitoj od svih ostalih ljudskih djelatnosti… tako da se u umjetnosti viđa slobodu izražavanja i emanaciju ljudskog duha… ali joj pripisuju inherentnu političnost… ova potonja upravo umjetnosti dodjeljuje pravo političko poslanje baš zato što je smatra izuzetom iz odnosa moći koja premrežuje društvo… oslobađanje umjetnosti formalno-tehničkih okvira (mediji, normativni kriteriji) a u konačnici i od stiska države… arkadijskoj slici te umjetničke sfere prići će s leđa u pokušaju da otkrije ča nam skriva izvan sfere umjetnosti i reflektira u njoj… polazeć od toga da je umjetnost dio društva, a da je društvo oblikovano podjelama… razmotrit će kako se specifični odnosi klasnih snaga van sfere umjetnosti reflektiraju u njoj…”

Josip Pino Ivančić performer je, likovni umjetnik i glazbenik iz Pule. Na alternativnoj kulturnoj sceni poznat je još od početka sedamdesetih godina kada ulazi u krug konceptualaca. U to vrijeme s prijateljima stvara mental spirit music, a pod utjecajem Beuysa započinje proces stvaranja tzv. “socijalne skulpture”, čime već tada pripada nevelikoj skupini konceptualnih umjetnika koji su angažirano propitivali socijalistički vrijednosni sustav, ponajprije smisao rada i poziciju radnika. Njegovo iskustvo radnika u brodogradilištu Uljanik osiguralo mu je pravo na daljnju radikalizaciju umjetnosti. Tijekom osamdesetih svoje umjetničke interese ostvaruje u okviru spajanja medija glazbe, performansa i likovne umjetnosti, a od devedesetih javnost ga pozna kao jednog od najprovokativnijih hrvatskih performera te kao alternativnog novomedijskog eksperimentatora.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program Gradske radionice financijski podržava Ministarstvo kulture RH.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − = 3

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum