Novi poziv na Ljetnu školu i Konferenciju o razvoju publike

U okviru ADESTE+ projekta objavljen je novi poziv na sudjelovanje na on-line Ljetnoj školi i Europskoj konferenciji o razvoju publike.

Kriza izazvana pandemijom COVID-19 značajno je utjecala na planove i načine razmišljanja. ADESTE+ Ljetna škola i Konferencija, koje su se u rujnu 2020. trebale održati u Rijeci, u novim će se okolnostima realizirati on-line.

Glavna okosnica programa ostala je ista – sagledati što kulturne organizacije trebaju učiniti kako bi publiku postavile u središte svojeg djelovanja. Koncept razvoja publike transverzalni je fenomen koji se u kontekstu kulturnih politika nadovezuje na sudjelovanje u kulturi, a obuhvaća kulturna prava i pristup kulturi. Ova tema postala je još važnija i urgentnija s krizom koja nas dodatno potiče da se usmjerimo na pitanje uloge kulture u promijenjenom svijetu. Prazni prostori kulture navode nas na razmišljanje o pitanjima oporavka kulturnog sektora te promjenama u načinu uključivanja, sudjelovanja i usmjeravanja kulturnih i umjetničkih organizacija prema inkluzivnijim principima djelovanja. Sada, možda više nego ikada, naša stvarna i potencijalna publika treba biti u središtu našeg promišljanja.

Razvoj novih pristupa publici kompleksan je proces koji podrazumijeva usvajanje novih kompetencija u području organizacijske kulture i politike, promišljanje temeljne svrhe djelovanja organizacije i njezinih umjetničkih ciljeva, financijskog okvira, strukture profesionalnog i umjetničkog osoblja, promjenu procedura programiranja sadržaja, partnerstava i suradnji kao i organizacijskih, marketinških i obrazovnih pristupa te nove načine komunikacije i primjene digitalnih tehnologija. U osmišljavanju novih pristupa nameću se brojna pitanja kao što su: kako sadržaj koji organizacije nude učiniti pristupačnijim što širem krugu ljudi, kako zadržati postojeću publiku i privući novu, kako doći do onih koje u našoj kulturnoj instituciji (kazalištu, galeriji, muzeju, kinu, kulturnom centru) niti ne očekujemo?

Ova će se pitanja razmatrati kroz:

Europsku konferenciju – usmjerenu na otvaranje ključnih pitanja i rasprava na spomenute teme kroz 6 epizoda koje će se realizirati u sljedećim terminima: 15.6.2020., 31.8.2020., 7.9.2020., 14.9.2020., 21.9.2020. i 28.9.2020. Konferencija je otvorena za sve zainteresirane.

Ljetnu školu – usmjerenu na pomnije propitivanje i upoznavanje s temama koje su u fokusu kroz 6 epizoda koje će se održati u sljedećim terminima: 23.9.2020., 30.9.2020., 7.10.2020., 14.10.2020., 21.10.2020. i 28.10.2020. Sudionici će biti odabrani kroz selekcijski postupak.

Iako različite u formatima, Ljetna škola i Europska konferencija bave se istim temama i međusobno se nadopunjavaju. Program organizira i facilitira 15 partnerskih organizacija uz brojne govornike i sudionike, a koordiniraju ga Zaklada “Kultura nova” i Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc Rijeka.

Ljetna škola i Konferencija dio su projekta ADESTE+ podržanog kroz program Kreativna Europa u fokusu kojeg su istraživanje i razvoj inovativnih pristupa razvoju publike. U okviru projekta organiziraju se 3 Ljetne škole i Konferencije: prva održana u Lisabonu 2019., druga će se održati online 2020., a treća u Torinu 2021. godine.

Druga ADESTE+ Ljetna škola i Konferencija namijenjene su kulturnim profesionalcima, umjetnicima, praktičarima, istraživačima, studentima, donositeljima politika iz različitih disciplina čije djelovanje je usmjereno na sudjelovanje u kulturi. Iako se realiziraju u virtualnom prostoru, namjera je održati duh lisabonske Konferencije i Ljetne škole iz 2019. Sudionici će se okupiti on-line kako bi u okviru višetjednog programa razmjenjivali znanja i vještine, stjecali nova iskustva, raspravljali o praktičnim, teorijskim i policy pristupima i značenjima razvoja publike i kulturne promjene koja vodi ka izgradnji inkluzivnije kulture. Program obuhvaća radionice, diskusije, susrete predavača, stručnjaka i praktičara iz čitavog svijeta.

Radni jezik Ljetne škole i Konferencije je engleski. Tentativni program Ljetne škole dostupan je ovdje, a Konferencije ovdje.

Sudjelovanje na Ljetnoj školi i Konferenciji je besplatno. Sudionici Ljetne škole bit će odabrani kroz selekcijski postupak, dok je sudjelovanje na Konferenciji otvoreno za sve zainteresirane uz prethodnu registraciju.

Rok za prijavu na Javni poziv za Ljetnu školu je 30. lipnja 2020. godine.

Izvor

Leave a Reply


1 + = 5

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum