ODRŽANA AUDIO-VIZUALNA KONCERTNA IZVEDBA “STRATOCLUSTER” U DVORIŠTU ROJCA

Obojana meditacija – za liječenje zvukom

• Još jedan izuzetan eksperimentalni glazbeni događaj naziva „Stratocluster“, u organizaciji pulske Soundpaiting platforme, uveo nas je u neki drugačiji doživljaj subotnje večeri – meditativan i sanjarski.

U dvorištu Dnevnog boravka Rojc su u subotu, 27. lipnja svoj „ljekovit“ glazbeni performans održali zagrebački Melting Waves, produkcijsko-izvedbeni trio kojeg čine Tena Novak Vincek, violinistica i eksperimentalna glazbenica, te njezin partner glazbenik i producent Hrvoje Pelicarić, uz vizualizacije dobivene starom turskom tehnikom crtanja na vodi multimedijalnog umjetnika Filipa Borellija (kojem je trenutno postavljena instalacija „Titrajni dijalozi labinskog podzemlja“ u KUC Lamparna).

„Stratocluster“ je već izveden u Zagrebu, a Soundpaiting platforma i njezin umjetnički voditelj Neven Radaković su doveli koncert u Pulu s obzirom da se radi o konceptu glazbene improvizacije. Violinistica Tena Novak već je surađivala s njima na nekoliko dosadašnjih projekata koje smo imali prilike vidjeti u Rojcu. Ovu izvedbu financiralo je Ministarstva kulture, Zaklada Kultura Nova, Grad Pula i Upravni odjela za kulturu Istarske županije.

Ovoga puta se doslovno radilo o soundpaitingu ili oslikavanju zvukova jer su glazbenici pratili boje i boje su pratile njih i sve se to istovremeno odvijalo. Oni su pratili „ono naknadno“, pratili su odjek – „zamislite to kao hodnik u kojem pratite odjek svog glasa i s time se igrate“, kaže Tena Novak.

Na velikom platnu publika je gledala analogne projekcije, jer je kamera bila direktno usmjerena u lavor pun vode u koji je Filip Borelli ubacivao boje i njihovim prelijevanjem dobio predivne oblike vode, svemira, podmorja, organskih oblika koji su gledatelja (slušatelja) odveli u stanje plutanja i opuštenog sanjarenja.

Kroz monotone, prostorne zvukove te kapanje i miješanje sive, crne i bijele boje vodili su nas prema distorziji prodornih zvukova modre i žute boje, u lelujajućem plesu vode.

„Stapanjem različitih slojeva u jedan zvučni zid, kod ljudi zapravo želimo potaknuti određeno liječenje zvukom, i to je glavna svrha našeg projekta. Treba doći otvorena srca i prepustiti se tom valu, jer i samo ime Melting Waves – rastapanje valova već govori o tome što se tu događa: rastapamo valove, naše moždane valove, zvukovima i bojama. Koncept je jako aktualan – a to je da treba iscjeljivati ljude i raditi na sebi. Ovo je zapravo jedna glazbena meditacija, pokušaj da pronađemo mir unutar sebe i da to proslijedimo publici, i mislim da smo u tome uspjeli“.

U ovom elektro-akustičnom nastupu Tena Novak svira sintesajzer, klavijature na reverbu, Korg MS-20 i violinu te podiže vibracije svojim vokalnim dionicama, a ekstatičnost se postiže u fuziji s unaprijed komponiranim matricama i Hrvojevim space echo efektima na bas gitari. Dovoljno logističke podrške u ovom tehnički zahtjevnom projektu omogućili su im Dnevni boravak i Savez udruga Rojca.

Umjetnica Tena Novak stvara i pod pseudonimom Anett Cavon, što je njezino ime unatrag, u francuskoj varijanti. Već je izdala album „Space of Love“, a ovaj tjedan izlazi njezin drugi album „Endless“ koji je producirao Hrvoje Pelicarić. Ovo je njezin studijski album koji je mješavina podžanrova forest pop, ambijent pop i indie pop te se može poslušati i na njezinoj Bandcamp web stranici. Nedavno je objavila single „Only love“ na YouTubeu koji se može poslušati i na Facebook stranici Anett Cavon.

Tekst Ana FORNAŽAR

Fotografije Igor DRAŽIĆ i Ana FORNAŽAR

Leave a Reply


+ 7 = 14

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum