Pulski đir: predavanje „Urbani razvoj Pule u vrijeme Austro-Ugarske“ u Gradskoj radionici

Nova serija predavanja pod nazivom: “Pulski đir” s temama iz povijesti grada započinje u prostoru Gradske radionice u subotu 20. lipnja 2020. u 20.30 sati. Program uređuje i vodi Vedran Stanić.

Prvo predavanje pod naslovom “Urbani razvoj Pule u vrijeme Austro-Ugarske” vraća nas u godinu 1856. kada se događa prekretnica u razvoju grada Pule. Do tada, malo ribarsko, malarično mjesto s manje od 1000 stanovnika, pretvara se u respektabilan grad po zapadnoeuropskim standardima toga doba. Uz snažnu izgradnju ratne luke, popratnih sadržaja i stambenih objekata za radnike i vojnike, u Puli niču novi velebni parkovi, trgovi, kulturne i obrazovne institucije, gostione, hoteli, restorani te se izrađuje kompletna komunalna infrastruktura grada. Grad koji je bilježio vrlo nisku razinu pismenosti, u jednom trenutku pretvara se u mjesto gdje u gradskim kafićima boravi intelektualna elita, koja večeri provodi u kazalištu ili pak gleda filmove na jednom od deset mjesta u gradu. Močvare se u okolici grada isušuju i grade se novi kvartovi u kojima se naseljava radničko i časničko stanovništvo. Pula dobiva prve vile u kojima boravi časnička elita sa svojim obiteljima. Izgradnjom željeznice, Pula se prometno povezuje s ostatkom carstva, a direktna linija je vodi i do Beča. O svim ovim fenomenima i urbanoj, intelektualnoj i kulturnoj preobrazbi grada govorit će se na predavanju u subotu navečer.

Vedran Stanić, mag.hist. preddiplomski studij povijesti završio je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli 2012. godine, gdje je diplomirao s temom „Jugoslavensko-američki odnosi 1948-1955.“, dok diplomski studij povijesti dovršava na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te magistrira s temom „Studentski protesti u Zagrebu 1968. i 1971. – sličnosti i razlike“, 2016. godine. Bavi se modernom i suvremenom poviješću, s fokusom na drugu polovicu 20. stoljeća. Do sada je objavio nekoliko radova; prikaza, članaka i intervjua o temama iz povijesti, sudjelovao na znanstvenim skupovima te održao više javnih predavanja.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program Gradske radionice financijski podržava Ministarstvo kulture RH.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 9 = 17

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum