Završio Kultni ponedjeljak

Projekcijom filma „Prezir“, znamenitog francuskog redatelja Jean-Luca Godarda, završio je jučer (15. lipnja) ciklus filmova koji se ponedjeljkom odvijao u Pučkom otvorenom učilištu Poreč (Kultni ponedjeljak).

Ciklus je započeo krajem 2019. kada su prikazani sljedeći filmovi: Fellinijev „Slatki život“, Bergmanova „Persona“, Kurosawin „Rašomon“, Hanekeova „Učiteljica glasovira“ i Lynchova „Izgubljena cesta“. Tijekom veljače prikazani su: „Dolina smrti“ (Michelangelo Antonioni), „Taksist“ (Martin Scorsese), „Istrebljivač“ (Ridley Scott) i „Paris, Texas“ (Wim Wenders), a jučer ranije spomenuti „Prezir“. Riječ o autorima različitih generacija, stilskih i tematskih opredjeljenja, ali svim odabranim naslovima zajedničko je da pripadaju klasicima „filmske lektire“ i da ih je uvijek dobro ponovno pogledati, naročito ako su projekcije tehnički kvalitetne poput ovih u Poreču.

Valja napomenuti da je nekoliko projekcija popraćeno i predavanjima filmskih stručnjaka. Toplo se nadamo da će Kultni ponedjeljak, s obzirom na svoje značenje za kulturu Poreča i okolice, krajem tekuće godine doživjeti i svoje drugo izdanje.

 

E. L.

Leave a Reply


+ 5 = 9

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum