Izložba Davida Maljkovića „Gallery Separation Guide“ u vodnjanskoj Apoteci

Izložba Davida Maljkovića „Gallery Separation Guide“ bit će otvorena u subotu 11. srpnja u 20 sati u vodnjanskoj Apoteci – prostoru za suvremenu umjetnost.

„„Gallery Separation Guide“, samostalna izložba Davida Maljkovića, u Apoteci, specifična je gesta kojom umjetnik intervenira u izložbeni prostor. Polazeći od koncepta reprodukcije prisutnog u ranijim radovima, od arhive vlastitih radova, preslagivanja i autoreferencijalnosti, do tehnologije i metodologije reproduktibilnosti, Maljković angažira prakse aproprijacije, rekontekstualizacije, demontaže, radovima koji se bave se pojmovima transpozicije, sastavljanja i procesa proizvodnje značenja. Uključuju perturbacije, ponavljanja, re/aranžiranja, kako bi se stvarala nova značenja, novi oblici, nove situacije, dok su istovremeno usmjereni na preispitivanje pozicija i mogućnosti izlaganja. Središnji vizualni element koji se provlači kroz radove je skala boja koja se koristi u tiskarskoj tehnologiji kao pomoćno sredstvo za snimanje reprodukcija – Color Separation Guide i Gray Scale, a koja se uobičajeno nalazi na margini slike. Njezina je prisutnost rubna i labava, dok se na izložbi u Apoteci skala boja osamostaljuje i transformira kao središnje mjesto interesa i zbivanja te postaje ključnim elementom oko kojega se formira ideja izložbenog postava“, piše u opisu izložbe.

David Maljković rođen je 1973. u Rijeci. Živi i radi u Zagrebu. Njegove recentnije samostalne izložbe uključuju The Renaissance Society u Chicagu, Palais de Tokyo u Parizu, Kunstmuseum u Sankt Gallenu, BALTIC Centre for Contemporary Art u Gatesheadu, Kunsthalle u Baselu, Van Abbenmuseum u Eindhovenu, Secession u Beču. Izlagao je na 11. Gwangju bijenalu, 56. Venecijanskom bijenalu, 29. Bijenalu u Sao Paolu, 11. i 9. Istanbulskom bijenalu i dr., a radovi su mu dio kolekcija brojnih svjetskih muzeja, među ostalim Centra G. Pompidou u Parizu, MUMOK-a u Beču, Museo Reina Sofia u Madridu, MoMA-e u New Yorku, Stedelijk muzeja u Amsterdamu, Tate kolekcije u Londonu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 2 = 10

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum