Izložbe Nataše Bezić i Željke Gradski u grožnjanskoj galeriji Fonticus

Samostalna izložba „Kaleidoskopska stanja“ Nataše Bezić i samostalna video-izložbena prezentacija „Painthing“ Željke Gradski bit će otvorene u petak, 10 srpnja u 20 sati u Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu.

„Nataša Bezić predstavlja najnoviju kolekciju slikarskih radova. Veliki formati, gestualni pristup, klasične tehnologije: ulje ili akril, karakteristike su ovih radova. U izvedbi se služi slikarskim i crtačkim metodama. Iako su na svim radovima ljudi, postav ugrubo možemo podijeliti na scene koje nude radnju i na portrete, autoportrete, koji iskazuju stanja. Iako su situacije heterogene, mogu se sklopiti cjeline“, piše kustos izložbe Eugen Borkovsky.

Za rad Željke Gradski „Painthing“, kustos Borkovsky piše: „Ponuda glasi: filmovana bilješka likovne akcije i njen rezultat. Rad/ovi inicira/ju nekoliko mogućih interpretacija. Možda su najzanimljiviji diskursi: situacija/stanje autorice, vrijeme u kojem je rad nastao i tretman promatrača. Umjetnica nam odaje: datumi koje ispisuje označuju vrijeme prisilne izolacije koju smo preživjeli tijekom proljeća ove, 2020. godine. Radnja započinje kredom/pastelom, bijelom bojom na tamnoj podlozi, a temelji se na zapisima. Tekstovi su kratki. Radi se o igri riječi, slogova, značenja. Vrlo uskoro pridružuje se crtež. Slijede kombinacije načina iskaza kojima se priključuje slikanje bojom. Događa se slojevanje. Na već obrađenu pozadinu Željka Gradski nadograđuje slikanjem/crtanjem nove motive. Ponekad ona, kao da završi rad pa na njega ponovno intervenira, a ponekad nedovršene segmente prekriva nekim drugima. Atmosfere/osvjetljenje prostora, tempo rada/akcije, i naravno, bilješke na platnu, mijenjaju se.“

Nataša Bezić, rođena je 1966. u Kopru. Diplomirala je grafiku u klasi prof. Josipa Butkovića 1989. godine i stekla zvanje profesora likovne kulture na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Bavi se slikarstvom, grafičkim dizajnom, oslikavanjem interijera i eksterijera, te pedagoškim radom u osnovnoj i srednjoj školi u Bujama, gdje živi i stvara. Članica  je Grožnjanskog likovnog kruga od 2003.g., Hrvatskog društva  likovnih  umjetnika  Istre  od  2001.godine, te HDLU-a u Zagrebu od 2018. Izlagala je na dvadeset i osam samostalnih izložbi te više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je 40 nagrada i priznanja na raznim  međunarodnim natječajima vizualnih umjetnosti. Djela joj se nalaze na mnogim javnim i privatnim zbirkama diljem svijeta.

Željka Gradski, rođena je u Zagrebu, 1975. godine. Nakon završene Opće Gimnazije upisuje Akademiju Likovnih Umjetnosti u Zagrebu, gdje 2001. godine, diplomira kiparstvo na nastavničkom odsjeku. Crta, slika, fotografira, dizajnira, ilustrira, eksperimentira… obožava kombiniranu tehniku u svakom smislu. Aktivna je na likovnoj sceni od 1997. i otad redovito izlaže na 50ak skupnih i 24 samostalne izložbe u domovini i izvan nje. Sretna je majka dvoje potomaka. Živi i radi kao samostalna umjetnica u Zagrebu, Grožnjanu i Baški na Krku. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja za svoj rad. Članica je HDLU-a u Zagrebu, (Đamija) i HZSU-a.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 8 = 13

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum