Kino Katarina: „Tratinčice“ Věre Chytilove

Projekcija filma „Tratinčice“ Věre Chytilove  u sklopu programa Kino Katarina bit će održana u utorak, 28. srpnja s početkom u 20.30 sati. Gošća uvodničarka bit će Lana Pukanić.

“Interpretacija kraja filma kao nemogućnosti života prema vlastitim pravilima unutar zagušujućeg sistema, makar jednako mračna, mnogo mi je bliža. Pokušaj Marie I i Marie II da se u finalu pretvore u uzorne žene/radnice morao je propasti jer je težio modelu ženskosti kakav je promicao, primjerice, Rousseau: „Ona voli krepost jer ne postoji ništa ljepše, voli je jer je ona ženina slava i kreposna je žena malo niža od anđela; voli krepost jer je to jedini put ka pravoj sreći, jer ne vidi ništa osim siromaštva, nesretnosti i sramote u životu loše žene“, sretna je jer je dobra, a najveća joj je sreća usrećivati druge. Marie i Marie imaju prevelike apetite da bi živjele lažne živote poput cvijeća sa svojih zidova i zato moraju loše završiti”, zapisala je Lana Pukanić u eseju o Tratinčicama, “čudesnom novovalnog uratku” češke redatejice Věre Chytilove, a povodom redateljičine smrti 2014. godine.

Lana Pukanić (1986.) živi u Zagrebu i radi u Institutu za političku ekologiju. Po struci je anglistkinja i književna komparatistkinja. Bila je jedna od urednica portala Muf (2014.–2018.), a od 2018. uređuje portal Krilo. Autorica je zbirke eseja “Tinejdžerke i drugi monstrumi” objavljene u Frakturinoj nakladi 2020. godine.

Izvor

Leave a Reply


7 + 1 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum