TAJNA STVARALAČKE DUGOVJEČNOSTI

TV: CAFE SOCIETY, redatelj Woody Allen

Večeras se na HTV-u prikazuje “Café Society” (2016), film neumornog veterana Woodyja Allena, čija se radnja odvija 1930-ih između New Yorka i Hollywooda.

Allen je i ranije bio sklon radnjama koje se odvijaju između dva svjetska rata (Ponoć u Parizu, Purpurna ruža Kaira, Dani radija), otprilike u vrijeme njegovog rođenja (1935), u kojima majstorski miješa popularnu i visoku kulturu sa slojevitim karakterima, a pritom se ipak čuva pretjeranog slavljenja “romantične” prošlosti. U novom filmu Allenov junak je mladić (Jesse Eisenberg) iz New Yorka koji započinje karijeru kod bogatog ujaka u Hollywoodu i tamo se nesretno zaljubi u privlačnu ujakovu sekretaricu, a potajno i ljubavnicu (Kristen Stewart).

“Café Society” zanimljiv je u metafilmskom (ne samo zbog holivudskih tema, nego i vještog poigravanja žanrovima), a naročito u autoreferencijalnom kontekstu, što je uočljivo na nekoliko razina. Allen se konstatno poigrava sa svojim židovskim podrijetlom (u američkoj kinematografiji to podjednako uporno i duhovito prakticiraju Ethan i Joel Coen), ali i svojim poznim godinama. Tako je u ovom filmu iznjedrio i jednu sjajnu, alanfordovski obojanu doskočicu: “Trudi se svaki dan živjeti kao da ti je posljednji i jedan dan ćeš sigurno biti u pravu”.

No, poanta je u tome da Allenov stil, naracija i likovi uopće ne odgovaraju njegovoj dobi, nego se doimaju kao djelo čovjeka koji objedinjuje životno iskustvo s redateljskom vitalnošću srednjih godina. Čini se da upravo u tome i jest tajna njegove stvaralačke dugovječnosti i da će nas vjerojatno još godinama darivati svojim osebujnim filmovima.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


2 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum