Upravno Vijeće MMSU-a Rijeka predložilo Branku Benčić za ravnateljicu

Upravno Vijeće Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke je 2. srpnja 2020. godine donijelo Prijedlog Odluke o imenovanju ravnateljice Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, predlažući Branku Benčić na mandatno razdoblje od četiri godine. Benčić bi trebala početi obavljati dužnost od 17. listopada 2020. godine ukoliko prijedlog bude usvojen od strane Gradskog vijeća Grada Rijeke, navodi se u priopćenju MMSU-a.

Javni natječaj za imenovanje ravnatelja objavljen je 3. lipnja 2020. godine u „Narodnim novinama“, „Novom listu“, na oglasnoj ploči i mrežnim stranicama Muzeja te na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Rok za podnošenje prijava započeo je teći dana 4. lipnja 2020. godine, a istekao je s danom 18. lipnja 2020. godine. Od šest pristiglih prijava, dvije prijave nisu ispunjavale formalno-pravne uvjete natječaja, a uz predloženu Branku Benčić, još je troje kandidata sudjelovalo u natječajnom postupku: Nemanja Cvijanović, Goran Blagus i Janka Vukmir.

„Članovi Upravnog vijeća u sastavu: Damir Šegota, Damir Stojnić i Volga Rena u funkciji članova te Sabina Salamon kao predsjednica, provodili su natječajni postupak u kojem su kandidate, koji su zadovoljili natječajne uvjete, pozvali na intervju. Isto tako, Upravno vijeće je odlučilo zatražiti mišljenje Stručnog vijeća ustanove koje se očitovalo predlažući kandidatkinju Branku Benčić za ravnateljicu. Na jučerašnjoj sjednici je svaki član Upravnog vijeća iznio i svoje stajalište o kandidatima i njihovim četverogodišnjim programima rada Muzeja, nakon čega je obavljeno glasanje te je s tri (3) glasa za kandidatkinju Branku Benčić i jednim (1) glasom za kandidatkinju Janku Vukmir donesena odluka da se Gradskom vijeću Grada Rijeke predloži imenovanje Branke Benčić za ravnateljicu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti“, navodi se u priopćenju.

Iz obrazloženja izdvajamo kako je Branka Benčić ”ponajprije odabrana iz razloga što je podnijela najizbalansiraniji, najinventivniji te suvremeno intoniran četverogodišnji program rada, iznoseći novu viziju kvarta u kojem je već tri godine smješten MMSU. Uzimajući u obzir njezino dosadašnje iskustvo i četverogodišnji program rada Stručno vijeće njezin program smatra najpreciznijim i suvremeno profiliranim. Usmjerena je k internacionalizaciji muzeja, međunarodnoj suradnji i nadogradnji kontakata, a pritom uvažava lokalni kontekst te ima realnu viziju vezanu uz programsko širenje i financiranje. Iz njezinog prijedloga programa proizlazi kako su joj bitni nasljeđe i građa koji tvore identitet ove ustanove te je razvidna želja za nastavkom već prepoznatih formata profila izložbi, ali i novih i specifičnih aktivnosti (aktiviranje susjedstva / kvarta Benčić, izložbe vezane uz povijest institucije i zbirki MMSU-a), čime Branka Benčić odskače od drugih kandidata. Također, predstavila je i konkretna rješenja za daljnji razvoj MMSU-a, umjesto detektiranja sadašnje situacije i sporadičnog navođenja specifičnijih aktivnosti. Relevantan je i naglasak na suradnji s umjetnicima, dugogodišnji rad na promociji domaće likovne produkcije u inozemstvu, dugoročnost u razvijanju podrške umjetnicima, što je naglašeno kao ključan segment MMSU-ovih aktivnosti, a izrazito je važan u aktualnom stanju tj. otežanim uvjetima rada za umjetnice/umjetnike.

Tekst B. VINCEK

Leave a Reply


9 − 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum