Vratite to! – panel diskusija na temu dekolonizacije europskih muzeja

Međunarodna online panel diskusija “Devuelve, pé! (Vratite to!) – Restitucija i samoodređenje latinoameričke kulturne baštine” bit će održana u subotu, 11. srpnja u 17 sati.

Tema je dekolonizacija europskih muzeja i zbirki, povrat muzejskih predmeta u zemlje porijekla, a povod je skoro otvaranje Humboldtovog foruma u Berlinu, jednog od najskupljih i najspornijih kulturnih projekata u Europi u kojem će biti izloženi i predmeti iz Amerike, njihov tek manji dio od ukupno 120.000 predmeta koliko ih se čuva u berlinskom Etnološkom muzeju. Ova diskusija želi uključiti latinoameričku perspektivu u raspravu o dekolonizaciji europskih muzeja i zbirki, kontekstualizirati tu perspektivu zajedno s drugim inicijativama i zauzeti kritičku i konstruktivnu poziciju. Diskusija će biti na njemačkom, engleskom i španjolskom jeziku te ju je moguće pratiti putem aplikacije zoom, link je dostupan na https://decolonizem21.info/

Organizator diskusije je umjetničko sveučilište Institut für Kunst im Kontext der UDK Berlin, radna skupina Dekolonizirajte Modul 21 koju čine pretežito latinoamerički umjetnici/ce polaznici studija te Kristina Leko, docentica na Institutu. Grupa je formirana 2018. godine u okviru projekta suradnje “Intervencija M21: Humboldt danas – zbirke u 19. stoljeću”, između UdK i Državnih muzeja u Berlinu (Staatliche Museen zu erlin). Projekt je s vremenom nadrastao tu suradnju. S jedne strane, umjetnici razvijaju kritičku intervenciju u Modulu 21 Humboldtovog foruma; s druge strane, organiziraju događaje s različitim skupinama zainteresirane publike i aktivista na temu kontra-narativa kolonijalne povijesti u Latinskoj Americi, restitucije kulturne baštine i dekolonizacije muzeja.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 + 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum