Nadmoć zvuka u odnosu na sliku

U ponedjeljak 3. kolovoza na HTV-u je ponovno prikazana „Lisabonska priča“ (1994), jedan od posljednjih bitnih filmova znamenitog njemačkog redatelja Wima Wendersa.

Junak filma je tonski snimatelj (Rudiger Vogler) koji na poziv prijatelja redatelja stiže u Lisabon, kako bi snimao zvukove za njegov novi film, ali tamo ga ne uspijeva pronaći. Snimatelj se smješta u prijateljev stan i dok ga čeka počinje samostalno raditi na zvukovima, a istodobno upoznaje i članove grupe (Madredeus – koji su se upravo zahvaljujući Wendersovom filmu zasluženo probili na međunarodnoj sceni) koji rade glazbu za isti film.

„Lisabonska priča“ sjajno prožima prepoznatljive Wendersove sastojke kao što su tematika putovanja, introspektivnost, meditativnost i gotovo nepostojeću naraciju, koja se više odvija na duhovnoj nego na materijalnoj razini. U filmu je itekako nazočna i Wendersova sklonost metafilmskim elementima, koja se očituje kroz likove snimatelja i redatelja, kao i detaljne prikaze njihovog rada.

Zvuk je ovdje definitivno bitniji od slike, ne samo gledajući po tome koliko je filmskog vremena dodijeljeno toncu, a koliko redatelju, nego i u kontekstu stalno prisutne sumnje može li autor slikom izraziti ono što bi htio. Bolji poznavatelji Wendersovog opusa vjerojatno su takvu autorsku skepsu prema moći pokretnih slika uočili i u njegovom ranijem filmu „Do kraja svijeta“ (1991).

Vjerojatno zvuči otrcano, ali „Lisabonska priča“ doista je poput dobrog vina kojem godine ne smetaju. Tijekom ponovnog gledanja potpisniku ovih redaka sjela je bolje nego davnih 1990-ih.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


8 − = 1

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum