Nevidljiva Savičenta – projekcija filma „Agora“ u gradskoj loži

Povijesna udruga Kaštel, u okviru projekta Nevidljiva Savičenta — Prevođenje tradicije u suvremenu kulturu, i ovo ljeto nastavlja s filmskim programom Ljetna filmska pozornica. U petak 14. kolovoza, u 20 sati prikazivat će se povijesna drama „Agora“ redatelja Alejandra Amenábara u Gradskoj loži. Projekcija je besplatna i namjenjena odraslima te djeci starijoj od 12 godina. Program je odabrala Inja Korać.

„U 4. stoljeću kršćani su bili poput Talibana. Alexandria, 391. godine. Hypatia predaje astronomiju, matematiku i filozofiju. Njezin student Orestes i njezin osobni rob Davus su zaljubljeni u nju. Kada pripadnici kršćanstva Ammonious i Cyril postignu političku moć, velike obrazovne institucije su poljuljane. 20 godina poslije. Orestes je gradski vođa, ima nestabilan dogovor s Kršćanima koje vodi Cyril. Kršćani žude za javnim moralom, a kao prepreku vide Židove i žene. Hypatia pak nema vjerskih pobuda. Ima li u takvu svijetu mjesta za nju?“, piše u opisu filma.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 + 4 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum