Svečano otvoren 67. Pulski filmski festival

Slavlje filma pandemiji usprkos

• Gotovo su sva dostupna mjesta bila popunjena tijekom svečanog otvorenja 67. Pulskog filmskog festivala održanog u petak, 28. kolovoza u pulskoj Areni. Pandemijsko izdanje otvorio je Damir Kedžo izvođenjem hrvatske i istarske himne, a voditelji su bili Barbara Kolar i Duško Ćurlić koji su se u uvodnom govoru dotakli situacije u kojoj se nalaze Hrvatska i svijet te kako je ona utjecala na rad kulturnjaka općenito te posebno na onaj filmskih djelatnika. Oni su riječ prepustili ravnateljici Festivala, Gordani Restović koja je zahvalila uzvanicima i publici na iskazanoj podršci te vjernom praćenju.

– Susrećemo se u čudnim i povijesnim trenutcima pa smo zato večeras posebno sretni što smo ovdje i što nastavljamo festivalsku tradiciju. Da bi se to desilo moramo zahvaliti našim osnivačima, a to su Ministarstvo kulture RH, Istarska županija i Grad Pula kao i našim sponzorima koji su učinili sve što je u njihovoj mogućnosti da se u ovim teškim i čudnim vremenima festival i organizira. Zahvaljujem i stožeru civilne zaštite te Zavodu za javno zdravstvo koji su bili uz nas i pomogli nam da se večeras i narednih večeri svi osjećamo puno bolje i sigurnije. Svega toga ne bi bilo da filmski djelatnici nisu stvarali i radili te svoja umjetnička djela donijeli ovdje na jednu od najljepših filmskih pozornica. Ovo je teška, vrlo teška godina za filmske djelatnike – budimo im podrška i pokažimo im koliko nam je stalo do onoga što rade, kazala je Restović.

Izaslanica predsjednika vlade Republike Hrvatske, ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, zahvalila je prisutnima na podržavanju nacionalne kulture i našeg najstarijeg filmskog festivala.

– Neizmjerno sam sretna da smo s malom odgodom ipak večeras tu u Puli i da svjedočimo otvorenju još jednog festivala u okolnostima koje ni u najkreativnijem scenariju nismo mogli zamisliti. Kultura i umjetnost jedno su od onih područja koje je kriza najviše pogodila i zato se večeras moramo posebno zahvaliti svim filmskim djelatnicima koji su u tim okolnostima završavali svoje filmove koje ćemo vidjeti sljedećih dana. Kao vlada i ministarstvo pokrenuli smo cijeli niz mjera kako bismo omogućili umjetnicima da ovo teško razdoblje prežive. Ponosna sam na to da smo jedna od rijetkih europskih država koja je ovo ljeto imala kulturni život uz brojne festivale i vjerujem da ćemo uz oprez to nastaviti i u jesen i zimu, kazala je Obuljen Koržinek.

Tijekom svečanosti dodijeljena je i nagrada Marijan Rotar, koja nosi ime osnivača Pulskog filmskog festivala. Nagrada se dodjeljuje svima onima zaslužnima za uspješno spajanje filma i Pule, a to je ove godine HRT – Radio Pula. Nagradu je preuzeo urednik Bruno Krajcar koji se prvo zahvalio svim kolegama zaposlenima na radiju.

– To je nagrada svih nas i naših slušatelja, a filmskom festivalu i Radio Puli želim još puno zdravih godina. Neka korona tiho nestane a filmski festival i Radio Pula neka nam još dugo žive, kazao je Krajcar.

Festival je službeno otvorio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, posebni savjetnik za kulturu Zdravko Zima koji je istaknuo kvalitetu nad kvantitetom filmova i iskazao značaj Festivala za Hrvatsku kulturu u cjelini.

– Festival je oduvijek zrcalio društvenu zbilju, a da je to tako svjedoči i brojka od šest filmova u Glavnom programu od kojih se tri bave feminističkom problematikom koja je danas vrlo aktualna, poručio je Zima i proglasio festival otvorenim.

Prvi na programu 67. Pule bio je film „Mare“ redateljice Andree Štake.

Tekst Boris VINCEK

Fotografije iz arhive 67. Pulskog filmskog festivala.

Leave a Reply


− 6 = 0

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum