101. broj HFLJ-a

Nedugo nakon jubilarnog 100. broja, ovih dana izašao je i 101. broj Hrvatskog filmskog ljetopisa koji se uobičajeno bavi raznolikim filmskim temama.

U uvodnom dijelu časopisa nalazimo tekstove filmologa Sanjina Pejkovića i Midhata Ajanovića, koji se bave filmskim esejima Lordana Zafranovića, Dušana Makavejeva i Gorana Markovića, odnosno njihovim autorskim prikazima prošlosti u jugoslavenskom i postjugoslavenskom filmu. Filmska kritičarka Dina Pokrajac piše o tematskim i stilskim odrednicama filmova poznate francuske redateljice Claire Denis, a profesorica Sandra Nikolić analizira filozofiju filma Gillesa Deleuza na primjeru američkog ratnog filma.

Tu je još i esejistički tekst filmskog kritičara Dragana Juraka o popularnoj televizijskoj seriji „Igra prijestolja”. U drugom dijelu časopisa nalaze se uobičajeni osvrti na protekle filmske festivale (ZFF, 25 FPS, MFF, Karlovy Vary, Oberhausen), kao i eseji o recentnim kino filmovima.

 

E. L.

Leave a Reply


9 + 6 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum