Bogat vikend u pulskoj Gradskoj radionici

Koncert MusiCity i druženje s umjetnikom Mladenom Milotićem

• Grupa pulskih glazbenika okupljenih pod imenom MusiCity nastupit će u subotu, 5. rujna u 20 sati na otvorenom vrtnom prostoru pulske Gradske radionice, dok će u nedjelju, 6. rujna u 19.30 sati na istom mjestu, povodom 50 godišnjice umjetničkog djelovanja biti priređena izložba i predstavljanje pulskog likovnog umjetnika Mladena Milotića.

Grupu MusiCity čine iskusni glazbenici koji pod ovim nazivom djeluju kao „sekcija“ šireg projekta to jest matičnog benda Musicitta’. Dok je s jedne strane Musicitta’ band koji izvodi vlastite autorske  radove na istro-veneto dijalektu (upravo su snimili svoj drugi autorski CD), s druge strane sekcija zvana MusiCity izvodi tip glazbe koji možemo okarakterizirati kao urbanu „klupsku“ glazbu.

Preciznije, glazba koju MusiCity izvodi može se okarakterizirati kao  „groove music“, što je zapravo fuzija različitih stilskih određenja no unificiranih snažnom ritmičkom podlogom koja je pod utjecajem funk-a. Ovo uključuje mnoge različite glazbene stilove poput latin rocka, soft jazza, funk rocka, jazz fussiona, soula, bluesa, izvedene na unificirani stilski način. Dakle, radi se o „coverima“ znanih skladbi, obrađenih u vlastitim aranžmanima, čime grupa postiže vrlo osobno obojanu izvedbu (glazbeni stil). Stoga i seriju koncerata na kojima izvode ovaj repertoar i nazivaju „old tunes i new groove“. Nadalje, kao u jazzu, u okviru izvedbi ostavlja se dosta mjesta za improvizaciju, ostavljajući glazbenicima mogućnost da u okviru znanih naslova budu nanovo inovativni i kreativni. Ukratko, koncerti ovog banda nikad nisu istovjetni i uvijek nude novi uvid u poznate glazbene materijale.

O počecima djelovanja Mladena Milotića početkom 70-ih povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner navodi kako se: “…mladi autor priklonio popartističkoj tradiciji kao iskren pripadnik poetike predmetnoga, znači figurativnog svijeta… Tada kao iskonski dobar crtač, spretne i sigurne ruke radi zanimljive, često fragmentirano repetitivne, stripoidne kompozicije, naglašavajući uvijek njihovu dinamiku.” Na to se nadovezuje zapažanje povjesničarke umjetnosti i etnologinje Kristine Tamare Kučiš Franić koja ističe: “Bez obzira na protok vremena i morfološke inovacije, njegov slikarski opus je prepoznatljiv i stilski čitak. Ostao je vjeran ritmičko harmoniziranim čistim odnosima boje, strukture i svjetla, kompozicijama gdje je crtež nositelj likovne tvorbe kompozicije, grafizmu, simboličnom nadrealizmu sa semantičkim, ikonografskim interpunkcijama u slici, strukturalno-narativnoj gradnji slike, specifičnoj paleti boja.”

Milotićevo umjetničko stvaralaštvo likovni kritičar Juraj Baldani opisao je ovim riječima: “Posebno su uočljive dvije komponente koje se isprepliću ali ne konfrontiraju. Prva je slikarev potez, koji iz stroge deskripcije postupno prerasta u tajnovitu simboliku ne gubeći pritom svoja suštinska svojstva: lakoću nanosa boje i njezino slobodno modeliranje ili razlijevanje. Druga je široki dijapazon tema i motiva koji bez obzira na raznolikost prizora i ugođaja ne gube značajke autorova rukopisa.” A akademski slikar Martin Bizjak, koji je Milotića poznavao dugi niz godina, ovako ga je opisivao: “Egzaktan i dosljedan, kontroliranih emocija, razvijene opažajne i perceptivne kulture, inteligibilan, pokretljiv i samosvjestan u svojoj stvaralačkoj razvojnoj krivulji. To je Milotićeva konstanta: slično u različitome.”

Mladen  Milotić rođen je 1950. u Puli. Slikarstvom, grafikom i skulpturom bavi se od 1970. Do danas je održao 87 samostalnih i 328 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Od 1977. godine član je HDLU Rijeka, a od 1987. godine član HDLU Istre. Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo, grafiku i skulpturu, a učesnik je i većeg broja likovnih kolonija i simpozija. Niz godina bio je vlasnik i voditelj galerije Milotić u Puli.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Programske aktivnosti Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH i Grad Pula.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − 3 =

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum