DEVETO I POL IZDANJE VLADIMIR SKATE FILM FESTIVALA (26. – 27. rujna)

Vladimir film festival za ovogodišnje izdanje u epidemiološkim uvjetima umjesto desetog, jubilarnog rođendana najavljuje drugačije, deveto i pol festivalsko izdanje. Podsjetimo, Vladimir film festival prepoznat je diljem svijeta kao jedinstvena manifestacija koja je specifično okrenuta skateboarding kulturi, žanrovskom filmu (skate-videa) i prezentaciji nezavisnih, DIY projekata. Festival svake godine u Fažani i Puli okuplja poznata imena svjetske skateboarding scene, a publiku mu čini više stotina zaljubljenika u audio-vizualnu skateboarding produkciju koji krajem rujna sa svih strana svijeta dojmove razmjenjuju upravo u Fažani.

O ovakvim brojkama, nažalost, ove godine neće biti riječi jer to, jednostavno, ne dozvoljava još uvijek aktualna pandemijska situacija. Organizatori festivala odlučili su stoga u ovoj “polu” godini realizirati “polu” festivalsko izdanje koje će se održati od 26. od 27. rujna. Program manji kvantitetom nije manji i kvalitetom pa ni ovoga puta neće izostati svjetske i hrvatske premijere filmskih uradaka. U dva festivalska dana prikazat će se ukupno dvanaest filmova koji dolaze iz Francuske, Italije, Njemačke, Finske, Bugarske, Srbije, Slovenije i Hrvatske.

„Program počinje skate sessionom u subotu, 26. rujna u 17 sati u DIY Skateparku 4 na otvorenom, odnosno u šumici kod Prostora urbane kulture Kasarna. Na istom mjestu od 20 sati održat će se projekcije devet skate-videa i dokumentarnih filmova među kojima se ističe bugarski film „Vid na život 2020“ Amnesia produkcije s obzirom na to da će ekipa filma doputovati iz Bugarske i gostovati na festivalu. Između ostalog ističe se i finski dokumentarac „What you did there was amazing“ redateljica Oona Markkanen i Ines Särkkä u čijem su središtu glasovi skejterica kojima skate nije hobi već način života. Prikazat će se i zanimljiv projekt „SHIT PIE“ Hane Piščević i Nebojše Resanovića koji je nastao spontano u trenutku kada je vlast u Srbiji uvela policijski sat tijekom korona-krize i kada su se mnoge ulice ispraznile, prometnice opustjele i time se otvorili mnogobrojni prostori za skejtanje.

„U nedjelju, 27. rujna program će se tradicionalno održati na Brijunima kada će uslijediti i središnji događaj ovog polovičnog izdanja – premijera hrvatskog dugometražnog skate-videa „Finta“, splitskog autora Dina Cocea, koji je na filmu je radio punih šest godina. Posebnost filma leži u inovativnom pristupu snimanja i korištenja video opreme te u specifičnim idejama i rješenjima pri realizaciji skate-trikova. Program na Brijunima počinje u 20 sati kada će se prije spomenute premijere prikazati i dva kratkometražna filma među kojim je i njemački film „Ahlan Wa Sahlan“ („Dobro došli“) sniman u Jordanu. Autorima Jonasu Streckeu i Oskaru Ongu u fokusu filma su u jednakoj mjeri talentirani mladi jordanski skejteri i srdačni, gostoljubivi ljudi iz Ammana te njihovo okruženje i neposredno povezivanje sa strancima“, navode organizatori.

Organizirani polazak brodom na Brijune zakazan je u nedjelju u 18 sati s redovnog polazišta u Fažani te uz simboličnu cijenu karte. U slučaju kiše projekcije se iz Ljetnog kina na otvorenom sele u Kongresnu dvoranu hotela Neptun.

Festival organizira Skateboard klub August Šenoa, a podupiru i potpomažu Općina Fažana, Istarska županija, Javna ustanova NP Brijuni, Javna ustanova Pula Film Festivali i Kino Valli, Komunalac Fažana, Sport4Vallues i Turistička zajednica Fažana.

PROGRAM

26. 9. / Subota / Fažana — Kasarna (Skatepark 4)

17:00

Skate Session

20:00

PROJEKCIJE FILMOVA

Utopia – Vantte Lindevall

Sve il ništa vol.4 – Sunshine crew

Prosperitet na cesti v Gameljne – David Milosavljević

Vid na život 2020 – Amnesia

Straight form rural Pannonia – Original copy

What you did there was amazing – Oona Markkanen i Ines Särkkä Sidecar

Sidecar – Valeri Rosomako

Shit pie – Hana Piščević i Nebojša Resanović

Bootleg – Dumb skateboards

27. 9. / Nedjelja / Fažana — Nacionalni park Brijuni

18:00

Polazak brodom iz Fažane

20:00

PROJEKCIJE FILMOVA

Treasure Island – Guillaume Périmony

Ahlan Wa Sahlan – Jonas Strecke / Oskar Ong

Finta – Dino Coce

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 8 = 16

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum