Međunarodni znanstveni skup „Naša sloga (1870. – 2020.)“ na pulskom Sveučilištu

Znanstveni skup „Naša sloga (1870. – 2020.)“ bit će održan od 3. do 5. rujna na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. U organizaciji Odsjeka za kroatistiku i Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta obilježit će se 150 godina od pokretanja prvih hrvatskih novina u Istri.

Važna se obljetnica poklopila sa specifičnom godinom pa je skup predviđen za lipanj prebačen u rujan, a i održavanje će biti u skladu s vremenom: virtualno. Iako je većini izlagača to nov način sudjelovanja na konferenciji, ima jednu veliku prednost, a to je da će izlaganja moći (interaktivno) pratiti svi koji se uključe u virtualne učionice na sljedećim poveznicama: Naša sloga – sekcija 1 i Naša sloga – sekcija 2.

Značaj ovih novina u vrlo neizvjesnome razdoblju istarske povijesti u gotovo pola stoljeća izlaženja može se sagledati u političkim, društvenim, jezičnim i kuturološkim aspektima vezanima za Istru, ali i šire. Istarsko je glasilo stoga potrebno razmatrati u okviru važne društvene uloge što ju je kler imao među širokim slojevima stanovništva diljem Habsburške Monarhije i srednje Europe, o čemu će na skupu biti riječi.

Skupom se namjerava ukazati na povijesni, jezični, književni i kulturološki značaj Naše sloge izlaganjima posvećenima samome glasilu, ali i srodnoj problematici u hrvatskome i habsburškome kontekstu. Prijavljeno je 50-ak izlagača, domaćih i inozemnih pa će se neke teme moći čuti na engleskom i talijanskom jeziku.

Raspored izlaganja.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 3 = 12

KULTURISTRA – Web portal za kulturu Istarske županije

Kulturistra.hr je projekt koji su pokrenuli Istarska županija i Udruga Metamedij s ciljem razvoja kulturnog informacijskog servisa u Istarskoj županiji. Projekt teži ponuditi informacije o aktualnim događajima, ali i pružiti mogućnost pristupa različitim bazama podataka koje će sadržavati informacije o svim akterima u kulturi, kulturnim događajima, međunarodnim natječajima i potencijalnim međunarodnim partnerima. Ovim  projektom želimo pridonijeti boljoj komunikaciji na vertikalnoj i horizontalnoj razini, tj. istarskih kulturnih ustanova, između ustanova i umjetnika, te svih njih i šire kulturne javnosti.
Projekt financira Istarska županija.


KONTAKTIRAJTE NAS

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum